Video

Geld voor uitvaart van Tygo (15) die uit het leven stapte in één dag binnen

14 juni 2022 om 17:28 • Aangepast 15 juni 2022 om 08:27
nl
Matijs Kruit uit Willemstad is overladen met steunbetuigingen en donaties nadat hij maandag een crowdfundingsactie was gestart voor de uitvaart van zijn zoon Tygo (15). Binnen 24 uur stond de teller op de benodigde tienduizend euro. “Dankjewel uit het diepst van mijn hart aan alle mensen die gedoneerd hebben en ook voor alle mooie en lieve reacties. Het brengt Tygo niet terug maar ik put er wel steun uit.”
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Afgelopen vrijdag bereikte Matijs het vreselijke nieuws dat Tygo een einde had gemaakt aan zijn leven. “Ik kreeg een telefoontje van school dat hij er niet was en dan ga je zoeken en appen. Ik hier nooit rekening mee gehouden totdat ik thuis dat klotenieuws kreeg te horen. Het is onbeschrijfelijk, een nachtmerrie en ongelooflijk leeg.”

Tot overmaat van ramp bleek dat Tygo die vorig jaar bij zijn vader en diens partner Lopke in Willemstad was komen wonen, geen uitvaartverzekering had. “Ik had echt nooit gedacht dat ik dat voor een 15-jarige jongen nodig zou hebben. Het is gewoon nooit in mij opgekomen.”

"Het is zo fijn dat we de uitvaart kunnen bekostigen."

Het benodigde bedrag had Mathijs ook niet direct voorhanden. Hij besloot daarom om steun te vragen aan de buitenwereld. “De kosten van een uitvaart zijn enorm. Het is zo fijn dat we nu alles kunnen betalen. Tygo krijgt nu de uitvaart die hij verdient.”

Tygo speelde graag computerspelletjes (foto: privécollectie).
Tygo speelde graag computerspelletjes (foto: privécollectie).

Hoe Tygo tot zijn daad kwam, blijft voor Matijs een groot vraagteken. “We zijn hier altijd open en eerlijk tegen elkaar. Dat maakt het ook zo schrijnend. De deur staat altijd open en toch heeft hij dit doelbewust verzwegen.”

"Voor Tygo is het te laat."

Matijs die in het dagelijks leven praktijkdocent in het mbo is, herkent dit ook op zijn school. “Je merkt dat deze generatie een bewogen tijd achter de rug heeft. Ik zie dat ze door de coronamaatregelen nog steeds moeilijk contact met elkaar zoeken. Dat is een achterstand in hun ontwikkeling.”

“Voor Tygo is het te laat maar ik kan er wel voor anderen zijn. Ik wil me inzetten om te voorkomen wat ons is overkomen. Tygo was mijn perfecte zoon, mijn lieve schat met een groot hart. Kon ik hem nog maar even knuffelen.”

De uitvaart van Tygo is woensdag in besloten kring.

LEES OOK: Tygo (15) stapt uit het leven, maar er is geen geld voor een uitvaart

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt en is bijvoorbeeld mogelijk via de landelijke hulplijn 113: www.113.nl of 0800-0113.

Tygo met zijn drie jongere zusjes (foto: privécollectie)
Tygo met zijn drie jongere zusjes (foto: privécollectie)
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone