Dit is waarom je zo moe wordt van de hitte en dit kun je er tegen doen

3 augustus 2022 om 08:54
nl
Het wordt weer warm de komende dagen. Die hogere temperaturen zorgen bij veel mensen ook voor een vermoeid gevoel. Hoe komt het eigenlijk dat wij zo moe worden van de hitte? En wat kunnen we er tegen doen? Thermofysioloog Koen Levels legt het uit.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Onze vermoeidheid heeft alles te maken met je zogeheten energiemanagement, ofwel: waar je lichaam haar energie voor gebruikt. Door de warmte hebben we energie nodig om af te koelen. "Afkoelen kost heel veel energie. Dat betekent ook meteen dat je minder energie hebt om alert te zijn of actieve dingen te doen", vertelt Levels.

Door het warme weer is het voor je lichaam een stuk lastiger om zijn hitte kwijt te raken. Dat komt omdat ook je omgeving een stuk warmer is. “Als mens produceer je heel veel warmte. Dit geef je normaal gesproken via je huid af aan de omgeving. Dat gaat met het warme weer bijna niet.”

"Siësta's in Nederland zouden beste optie zijn."

Ons lichaam heeft daarom een andere manier bedacht om toch af te koelen. Die manier kost alleen een stuk meer energie en kan ook nog eens stinken: zweet. "De energie die je voor het zweten gebruikt, kan je alleen niet meer ergens anders voor gebruiken.” De reden dus dat we moe zijn met warm weer.

Toch zijn er oplossingen om die vermoeidheid tegen te gaan. Bijvoorbeeld een lekker dutje met je collega's. “Als je toch werk doet wat veel energie kost, kun je dit beter doen op momenten dat het niet zo warm is. Daarom doen ze in sommige landen siësta's. Dat zou ook iets zijn voor ons op de warmere dagen.” Zie jij het zitten?

"Zet bevroren flesjes voor je ventilator."

Levels heeft wel een voorwaarde bij die siësta's. “Het is wel een voorwaarde dat je op die warmere momenten goed kan slapen. Anders heeft het niet veel effect.” Elkaar geen verhaaltjes meer voorlezen dus.

Door de hitte kan het wel zijn dat je niet lekker in slaap komt. “Probeer je kamer koel te maken met een airco of ventilator. Een airco is eigenlijk het beste. Als het extreem warm is, heeft een ventilator namelijk geen zin. Tenzij je er een paar flesjes bevroren water voor zet.”

"Zet je airco niet te koud."

Het kan alleen best goed zijn dat jij flink verkouden wordt na een nachtje onder de airco, vertelt KNO-arts Jan-Pieter de Mönnink. “De lage temperatuur geeft prikkeling van je neusslijmvlies, waardoor een zwelling ontstaat en dus snot. Het gebeurt vooral bij overgangen tussen warmte en kou. Sommigen hebben er al last van bij de airco van een auto.”

We hoeven ons 's nachts ook weer niet dood te zweten. “Het is op zich niet slecht om te slapen met de airco aan. Het is beter voor je slaap als het wat kouder is. Je moet het alleen niet te koud maken. Veel mensen zetten de airco op 18 graden, terwijl het buiten 30 graden is. Dat is niet handig. Je moet je airco maximaal rond de 21 graden zetten. Niet kouder.”

LEES OOK:

Tropische temperaturen verwacht op een bloedhete zaterdag

Tuinman Martijn geeft tips voor de komende tropische dagen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!