Waarom je geen honger hebt als het heet is, terwijl je juist wel moet eten

10 augustus 2022 om 20:14 • Aangepast 10 augustus 2022 om 20:33
nl
Nu het kwik weer hard richting de 30 graden oploopt, maken we ons op voor opnieuw een warme dag. Op deze dagen heeft ons lijf het aardig te verduren. Maar goed eten en drinken schiet er juist op deze dagen nogal eens bij in. Hoe komt het dat je op de warme dagen minder honger hebt? Thermofysioloog Koen Levels en Diëtiste Denise geven antwoord.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Dat je nog geen honger hebt, komt volgens thermofysioloog Koen Levels allemaal door zogeheten energiemanagement, ofwel: waar je lichaam haar energie voor gebruikt.

"Je lichaam is zo bezig met afkoelen, dat er minder energie naar je maagdarmstelsel gaat in de vorm van bloed. Dat heeft weer invloed op de hongerperceptie in het centrum van je hersenen. Waardoor je dus minder honger hebt."

"Je moet juist meer eten."

Maar daarmee houdt je lichaam zichzelf eigenlijk voor de gek, legt de thermofysioloog uit. “Je hebt minder vaak honger, terwijl je eigenlijk meer moet gaan eten. Die energie heb je nodig om je lichaam koel te houden.”

Diëtist Denise snapt heel goed dat mensen minder trek hebben met het warme weer. Ze raadt aan toch iets eten, bijvoorbeeld iets lichts zoals een salade. En kijk of je wat meer energie uit drinken kunt halen. "Als je normaalgesproken suikervrije dranken drinkt, kun je nu best een sapje of smoothie pakken."

"Drink niet alleen maar water."

Niet al het drinken is goed voor je met dit weer. Sommige dingen kun je beter laten staan of in ieder geval niet te veel van nemen. “Wanneer je veel zweet en dat aanvult met alleen water, dan verlies je heel veel zout en suiker. Je moet ook oppassen met alcohol. Met deze hitte heb je meer kans op uitdroging”, legt de diëtiste uit.

Denise heeft nog een laatste tip voor het warme weer. “Kook voor meerdere dagen. Met dit warme weer heb je echt geen zin om veel in de keuken te staan. Een pastasalade kun je bijvoorbeeld voor meerdere dagen maken. Dat kun je ook al 's ochtends vroeg doen.”

LEES OOK:

Dit is waarom je zo moe wordt van de hitte en dit kun je er tegen doen

Tuinman Martijn geeft tips voor de komende tropische dagen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!