Buren liggen er niet wakker van als Amercentrale weer volop kolen stookt

21 juni 2022 om 20:00 • Aangepast 30 juni 2022 om 13:40
nl
Gaat de Amercentrale weer meer kolen stoken? Dat zou zomaar kunnen nu kolencentrales in Nederland weer meer ruimte krijgen. Op die manier moeten ze de gasgestookte energiecentrales ontlasten. Wij spraken enkele buren van de centrale in Geertruidenberg en zij vinden het prima als ‘hun’ centrale weer helemaal overgaat op kolen.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Nu draait de Amercentrale op voor tachtig procent op biomassa en slechts twintig procent op steenkool.

Een bewoonster van de Stadsweg in Geertruidenberg heeft er helemaal geen moeite mee als de centrale weer een echte kolencentrale wordt. “Hij hoort erbij. Het is voor ons een herkenningspunt en ik vind ‘m zelfs wel mooi. Mijn kleinkinderen noemen het de wolkenmaker.”

“Ik heb er geen problemen mee, al gebruiken ze kernenergie."

Jan Wiedijk rijdt op zijn scootmobiel langs de Amercentrale. Hij heeft helemaal geen problemen met de kolencentrale. “Ik woon hier nu veertig jaar. Soms hoor je hem brommen maar verder hebben we weinig overlast van de Amer”, vertelt Wiedijk.

“Zeker sinds de vliegas goed wordt opgevangen hebben we eigenlijk geen overlast meer. Heel soms als je de was buiten hangt, merk je dat er stof in de kleding zit, daarom gebruiken we een droogtrommel.” Wat belangrijker is volgens Wiedijk: “Er is weer werk voor de mensen hier. Nu draait hij maar voor een deel.”

“Ik heb er geen problemen mee, al doen ze kernenergie”, lacht buurtbewoner Garry Oerl. Hij vindt de centrale zelfs mooi: “Als ik van vakantie terugkom en ik zie hem in de verte staan weet ik dat ik bijna weer thuis ben.” Hij is wel bang dat ‘milieugekkies’ in actie gaan komen. “Als ze dat dan voor de centrale doen en niet voor mijn deur vind ik het prima.”

''Ik ben voor het milieu, maar dit is gewoon overmacht dankzij mensen zoals Poetin.”

Buurvrouw Joke Schoenmakers vindt Groningen belangrijker dan zichzelf. “Die mensen wonen in huizen die verzakken. Die mensen moeten we proberen te beschermen. Ik ben voor het milieu, maar dit is gewoon overmacht dankzij mensen zoals Poetin.”

Als we met kolen de winter door kunnen komen is Schoenmakers voor het plan van minister Rob Jetten. “Er is soms wel wat fijnstof. Maar daar raak je aan gewend als je hier woont. En als de centrale uit staat, is er bijna net zoveel fijnstof.”

“Nu wordt de energie heel duur, mensen kunnen het niet meer betalen. Dan zeg ik: stap gewoon over op kolen”, begint Jos van Suntenmaartensdijk terwijl hij zijn hondje uitlaat. “Alles staat er nog, alles kan gewoon gaan draaien. Dus als het nodig is moet dat gewoon gebeuren.”

Jos woonde vroeger in een flat bijna tegen de Amercentrale aan: “Ik heb er nooit problemen mee gehad. Ik heb ook geen idee wat het probleem moet zijn, want alles in de lucht is uitstoot en vies. Dat kleine beetje kan er nog wel bij.”

LEES OOK: Amercentrale staat niet te trappelen om meer kolen te gaan stoken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.