Weer drie excellente scholen erbij: dit is wat die titel betekent - Omroep Brabant

Weer drie excellente scholen erbij: dit is wat die titel betekent

27 juni om 15:50 • Aangepast 4 juli om 17:18
nl
Brabant heeft er weer drie excellente scholen bij. Dat predicaat is voor scholen die uitzonderlijk goed scoren volgens de onderwijsinspectie én een onafhankelijke jury van leraren en schooldirecteuren. Maar wat heb je er eigenlijk aan als school? "Scholen doen het vooral voor de erkenning", zegt woordvoerder Daan Jansen van de onderwijsinspectie. "Rijk wordt een school er niet van."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Het predicaat 'excellent' wordt sinds tien jaar uitgereikt in januari, het begin van het kalenderjaar. Dat is dit jaar ook gebeurd: 55 scholen mochten voor drie jaar het predicaat dragen. Dat er nu ook in juni nog een uitreiking is, komt omdat de predicaten voortaan per schooljaar en niet meer per kalenderjaar uitgedeeld worden. "Dat is veel logischer", licht woordvoerder Jansen toe.

"Basisscholen, speciaal onderwijs, middelbare scholen ze kunnen allemaal excellent worden."

Zowel basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs kunnen een aanvraag indienen. Maar je moet als school natuurlijk wel iets bijzonders in huis hebben. Scholen die al de kwalificatie 'goed' van de onderwijsinspectie hebben, kunnen zich op verschillende manieren onderscheiden voor de titel 'excellent'.

Woordvoerder Jansen van de Onderwijsinspectie geeft wat voorbeelden: "Scholen kunnen tweetalig onderwijs geven. Of een hoog niveau van docenten hebben, of hun leerlingen blijven volgen ook nadat ze de school verlaten. Ze kunnen veel begeleiding aanbieden of intensief samenwerken met technische bedrijven. Verzin het maar, er zijn talloze manieren waarop scholen kunnen opvallen."

"Leraren willen er graag werken en leerlingen willen er naar school."

Er is geen prijzengeld, voor scholen is erkenning dat ze erg goed bezig zijn dus de belangrijkste motivatie om mee te doen, volgens Daan Jansen. "Een bijkomend voordeel is dat leerkrachten graag op deze scholen willen werken omdat ze dan zeker weten dat het daar goed geregeld is. In tijden van personeelstekort is dat een prettig voordeel."

"Het levert vast ook extra leerlingen op wat in een vergrijzend land ook fijn is", gaat Jansen verder. "Maar de erkenning van buitenstaanders dat je niet alleen goed bent maar buitengewoon goed telt echt het zwaarst. Van ons krijgen ze een koffertje met een vlag en een certificaat aan de muur plus een reep chocolade", vertelt Jansen. "Leuk maar niet iets om een hele school voor in beweging te zetten", grinnikt Daan.

"Tijdens corona waren scholen minder bezig met predicaten"

En de ene excellente school is de andere dus niet. Op dit moment zijn er zo'n 160 scholen in Nederland die zich excellent mogen noemen. "Voor corona waren er jaarlijks 200 scholen met dit excellente label. Tijdens corona zijn er minder aanmeldingen geweest. Scholen waren toen vooral bezig om over te schakelen naar zo goed mogelijk online lesgeven en minder met predicaten en onderscheiden van de rest", zegt Jansen van de onderwijsinspectie.

Je kunt alleen maar meedoen met aan de excellente verkiezing als je een goed beoordeelde school bent door de Onderwijsinspectie. "Daarom vallen er ook maar weinig scholen af die meedoen voor het predicaat 'excellent'. Het zijn scholen die hun zaakjes al goed op orde hebben.

"Veel scholen die excellent heten, hebben een verleden waarin ze vaker dit predicaat kregen", weet Jansen. Het is daarom opmerkelijk dat Brabant nu drie nieuwe excellente scholen heeft:

  • Jan van Brabantcollege in Helmond voor hun VWO.
  • Openbare Basisschool De Bolster in Sint-Michelsgestel voor hun primaire onderwijs.
  • Kentalis Talent in Vught voor hun speciaal onderwijs.

Op dit moment zijn er 23 scholen in Brabant die zich excellent mogen noemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone