Marta protesteert tegen de komst van de F-35: 'Die horen hier niet thuis' - Omroep Brabant
Video

Marta protesteert tegen de komst van de F-35: 'Die horen hier niet thuis'

30 juni om 17:31 • Aangepast 1 juli om 12:42
nl
Wachten op privacy instellingen...
Voor Marta Resink (67) uit Eindhoven is het net alsof de klok wordt teruggedraaid. Jaren geleden was ze al regelmatig te vinden bij Vliegbasis Volkel om te protesteren tegen de Amerikaanse kernkoppen die daar zouden liggen. Deze donderdag is ze er weer om haar stem vreedzaam te verheffen tegen de komst van de nieuwe F-35 straaljagers. “Ik moet dit doen en ik zal blijven terugkomen.”
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Marta Resink is niet alleen. Ze maakt deel uit van een groep van ongeveer dertig mensen die zich ’s ochtends al hadden verzameld bij de Antonius Abtkerk in Volkel. Compleet met spandoeken en vlaggen. En teksten waarin kernenergie en kernwapens immoreel en illegaal worden genoemd.

Pastoor John van de Laar geeft ze de zegen voordat ze in een stille tocht naar de vliegbasis vertrekken. Stil, als tegenwicht aan de herrie die de F-35's veroorzaken.

De groep demonstranten voor Vliegbasis Volkel (foto: Omroep Brabant).
De groep demonstranten voor Vliegbasis Volkel (foto: Omroep Brabant).

Vreedzaam is en blijft het ook. Volgens Marta de enige manier om te protesteren tegen al het wapengekletter. En vooral tegen de kernwapens, die kunnen worden bevestigd aan de F-35, de opvolger van de F-16. Beide toestellen zijn haar een doorn in het oog.

"Je kunt je niet genoeg verzetten tegen alle wapens."

“Die jachtbommenwerpers horen hier niet thuis. Nergens zelfs. Je kunt je niet krachtig genoeg verzetten tegen kernwapens. Het is heel erg belangrijk om je massaal te verzetten tegen het dreigen met, het opslaan én het gebruiken van kernwapens", zegt Marta.

"Kernwapens zijn massavernietigingswapens. En hiermee mag niet gedreigd worden, zoals de Russische president Poetin nu al doet. Dat is gewoon heel slecht voor de wereld en heel slecht voor de mensen. Ik ben hier om de wereldvrede te bereiken! Je kunt je niet krachtig genoeg verzetten tegen kernwapens en tegen wapens in het algemeen.”

"Ik hou van het leven."

Marta strijdt al jaren tegen militarisme en voor een vreedzame wereld: “Ik hou van het leven.” Ze is niet voor niets al bijna dertig jaar betrokken bij Omslag, een organisatie voor duurzame ontwikkeling in haar woonplaats Eindhoven. “Wij willen een gezonde wereld doorgeven om ook de volgende generatie een leefbare toekomst te bieden.”

Of het na al die jaren niet vechten tegen de bierkaai is? Marta is stellig: “Het helpt altijd, je moet iets doen. Je kunt niet aan de kant blijven staan en toekijken. Dat kan ik met mijn geweten niet verantwoorden. Alles wat ik als mens in me heb, wil ik op een geweldloze en een vreedzame manier inzetten om erge dingen te voorkomen.”

LEES OOK: Eerste F-35's naar vliegbasis Volkel, commandant Niels vliegt ze erheen

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone