Patiënten van gynaecoloog Ruis nu in onzekerheid: 'Ben er misselijk van' - Omroep Brabant

Patiënten van gynaecoloog Ruis nu in onzekerheid: 'Ben er misselijk van'

1 juli om 17:30 • Aangepast 11 juli om 14:07
nl
De onzekerheid is groot bij ouders die een kind kregen met hulp van de voormalige vruchtbaarheidskliniek in Elsendorp van Henk Ruis. Van de oud-gynaecoloog werd bekend dat hij in ieder geval drie kinderen met zijn eigen zaad heeft verwekt. "Het vertrouwen is geschaad", zegt een van de moeders. Annerie Meul uit Eindhoven herkent het gevoel. Zij is een van kinderen die met het zaad van voormalig arts Jan Karbaat is verwekt en geboren. "Eerst ben je in shock en dan ben je boos."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De huidige directeur van de voormalige kliniek van Henk Ruis, komt woorden tekort voor wat het gebeurd is. "Het is onacceptabel. onprofessioneel, niet verantwoord, maatschappelijk onaanvaardbaar en onethisch", zegt directeur Marieke Schoonenberg van Nij Geertgen in Elsendorp.

"Dat een arts nu nog vrouwen insemineert met zijn zaad is vrijwel onmogelijk."

Iedereen die de vruchtbaarheidskliniek bezocht tot 2004 kan zich nu zorgen maken. Tot die tijd kon er gebruik worden gemaakt van anonieme donoren. "Je wist dan dus niet wie de biologische vader was en dat maakte dit soort uitwassen gemakkelijker", zegt de directeur. "Daarna mochten alleen nog bekende donoren gebruikt worden en waren de kwaliteitseisen erg streng. Vrouwen die onbedoeld zwanger worden van de vruchtbaarheidsarts lijkt me nu vrijwel onmogelijk."

De telefoon staat vrijdag roodgloeiend bij de kliniek. Er is veel onrust onder vrouwen die ooit bij Geertgen met hun kinderwens aanklopten. Irene van Heijster uit Tilburg is zo'n vrouw die gebruikmaakte van de kliniek. Zij werd daar met succes behandeld door gynaecoloog Henk Ruis. "Ik werd wel een beetje misselijk toen ik las dat hij zeker drie kinderen verwekte bij zijn cliënten."

"Ik gebruikte een bekende donor, maar nu twijfel ik."

Irene beviel in 2014 van een dochter Ciske. "Ik heb gebruik gemaakt van een bekende donor. Die kon ik op eigenschappen uitzoeken via internet. Het idee was dat Ciske dan op haar zestiende op zoek kon gaan naar haar vader want we hebben zijn gegevens. Nu twijfel ik of ik de juiste gegevens heb."

'Karbaatdochter' Annerie kan zich helemaal inleven in de onzekerheid die nu leeft bij Irene. Voor haar was het een schok toen zij erachter kwam dat haar vader niet haar vader bleek. Toen ook nog eens bleek dat de vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat haar vader was, was de verwarring compleet. "Eerst ben je in schok, dan word je boos, na veel tijd ga je het accepteren en word je nieuwsgierig. Wie was die man?"

"Wat gaat er nog meer naar buiten komen?"

Irene gelooft diep in haar hart dat haar 'bekende' donor niet alsnog Henk Ruis blijkt. "Maar het vertrouwen is wel aangetast. Ook de onzekerheid neemt toe. Wat gaat er nog meer naar buiten komen?" Zowel Henk Ruis als de huidige directeur van Nij Geertgen adviseren dna-onderzoek, voor wie zekerheid wil. Gyneacoloog Ruis heeft zijn dna al afgestaan zodat het eenvoudig te vergelijken is.

Zowel moeder Irene als Karbaatdochter Annerie zijn het over een ding eens. "De kinderwens was enorm. Kinderen die met hulp van een vruchtbaarheidskliniek verwekt zijn, zijn erg gewenst." Annerie voegt er nog aan toe: "Ik ben blij dat ik er ben en zonder die arts was ik er niet geweest."

LEES OOK:

Oud-gynaecoloog verwekte kinderen met eigen zaad: 'Nooit mogen gebeuren'

Brabantse gynaecoloog verwekte kinderen bij vrouwen die hij behandelde

Annerie (45) is kind van sjoemelende spermadokter: 'Ik heb er opeens 70 halfbroers en -zussen bij'

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone