Liveblog

Boerenprotest: boeren weer weg bij AH-distributiecentrum in Tilburg

4 juli 2022 om 14:39 • Aangepast 12 juli 2022 om 11:58
nl
Boeren hebben maandag actie gevoerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Na de avondspits is de rust op de meeste wegen wedergekeerd in het land.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

21.27

Bedrijfsleven roept politiek op weer te gaan praten met boeren

Ondernemersorganisatie evofenedex, die voor duizenden bedrijven de belangen behartigt op het gebied van handel en logistiek, roept de politiek op om weer te gaan praten met de actievoerende boeren. Ook zouden de autoriteiten moeten ingrijpen nu er goederenstromen worden geblokkeerd.

De blokkades door boeren van distributiecentra en belangrijke wegen van maandag gaan evofenedex veel te ver. De vereniging dringt er daarom op aan dat er snel naar een oplossing wordt gezocht. Het vrije vervoer van goederen zou door demonstraties niet mogen worden belemmerd.

"Het is jammer dat we maatschappelijk op het punt zijn gekomen dat betrokkenen niet meer met elkaar spreken of dat niet lijken te doen vanuit een gezamenlijk belang", constateert evofenedex in een verklaring. "Met de oneigenlijke acties wordt de gehele logistieke keten en de consument geraakt."

20.57

Boeren protesteren bij Tilburgs distributiecentrum Albert Heijn

Bij een Tilburgs distributiecentrum van Albert Heijn hebben zich ongeveer vijftien boeren met hun tractoren verzameld. De boeren blokkeerden rond kwart over acht 's avonds alle uitwegen van het distributiecentrum aan de Pegasusweg. Rond negen uur gingen ze weer.

Foto: Toby de Kort/SQ Vision
Foto: Toby de Kort/SQ Vision
19.45

Premier Rutte heeft groot vertrouwen in Remkes als bemiddelaar

Premier Mark Rutte heeft heel veel vertrouwen in Johan Remkes als bemiddelaar in het conflict met de boeren over de stikstofplannen van het kabinet. Remkes is 'zeer gerespecteerd' en heeft 'een enorme staat van dienst', aldus Rutte.

Een aantal organisaties van de boeren wijst Remkes af. Voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie noemde de benoeming van Remkes onzin. Voorzitter Mark van den Oever van de Farmers Defence Force (FDF) zei dat dit plan is afgekeurd.

Rutte riep protesterende boeren maandag op zich aan de wet te houden. "Zorg dat er draagvlak blijft voor het protest." Boeren voerden maandag actie bij onder meer distributiecentra van supermarkten en blokkeerden snelwegen.

Foto: ANP.
Foto: ANP.
19.13

Steun boerenacties brokkelt af, zegt werkgeversorganisatie VNO-NCW

Boerenacties zoals het blokkeren van snelwegen worden minder gesteund door werkgevers. Dat zegt voorman Jan van Mourik van de Brabantse tak van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

“We leven mee met de boeren. We begrijpen de emoties, maar het begrip voor de acties zoals het blokkeren van snelwegen brokkelt af. Er zijn ondernemingen die hiermee worden getroffen in de portemonnee”, zegt Van Mourik.

“Vandaag leek het mee te vallen met de acties. Iedereen hield er rekening mee en bereidde zich erop voor. Veel mensen werkten vandaag thuis”, stelt Van Mourik. “Maar als logistiek bedrijf kost dit geld en veroorzaakt het blokkeren van snelwegen overlast. Als VNO-NCW hopen wij dat acties zoals die nu gehouden worden, stoppen.”

Boeren maken zich op voor protest (archieffoto).
Boeren maken zich op voor protest (archieffoto).
19.05

Boer uit Deurne opgepakt in Limburg

De politie heeft maandag een 70-jarige man uit Deurne aangehouden bij een blokkade op de A67 richting Venlo. Enkele tractoren hadden daar de afrit bij de Middenpeelweg N277 in Limburg geblokkeerd.

De man werd door de politie meermaals gevraagd om te vertrekken, maar hij weigerde dit. Verder deelde de politie bekeuringen uit aan twintig personen bij deze actie.

Ook in Brabant greep de politie maandagmiddag in, en wel bij een blokkade op de A67 bij Hapert. Een tractorbestuurder werd aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs kon laten zien.

Ook daar bekeurde de politie enkele tientallen bestuurders voor het blokkeren van de weg en in enkele gevallen voor het bellen tijdens het rijden.

18.57

Rustige avondspits, nog enkele snelwegblokkade door boeren

Het is maandag aan het einde van de dag ondanks een enkele blokkade door boeren rustig op de Nederlandse snelwegen - zeker in Brabant. Rond vijf uur stond er volgens de ANWB zo'n 87 kilometer file en ruim een uur later was dat nog 15 kilometer.

Wachten op privacy instellingen...

De meeste blokkades zijn volgens de ANWB voorbij, alleen de A1 van en naar de Duitse grens bij Hengelo is nog dicht vanwege de boerenacties. Op verzoek van de politie heeft Rijkswaterstaat de weg bij knooppunt Buren afgesloten.

Ook verderop bij De Lutte is de snelweg dicht. Op meerdere snelwegen had het verkeer maandag hinder van de boerenacties. Onder meer op de A67 bij de Belgische grens, de A37 vanaf de Duitse grens richting Hoogeveen en de A28 van Groningen naar Zwolle was er vertraging.

Ook waren er acties op de A6 bij de Ketelbrug in Flevoland. Er reden op verschillende plaatsen landbouwvoertuigen op de weg.

17.50

Politiechef: geen grote incidenten bij protestacties boeren

De politie heeft maandag niet met "grote incidenten" te maken gehad bij de protesten van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat zei landelijk politiechef Willem Woelders maandag aan het eind van de dag.

"Er is over het algemeen goed overleg geweest met de actievoerders", aldus Woelders. "We hebben op een aantal plaatsen moeten ingrijpen en een aantal processen-verbaal uitgeschreven. Er is tot nu toe één aanhouding geweest." Volgens de politiechef waren er met de actievoerende boeren over het algemeen goeie afspraken te maken.

Wachten op privacy instellingen...

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft de politie opgeroepen bij iedere blokkade van een distributiecentrum in te grijpen. "Dat is een boeiende oproep vanuit die zijde", zegt Woelders, maar 'uiteindelijk is het het distributiecentrum zelf dat in overleg gaat met de politie en burgemeester over ingrijpen of niet'.

17.40

Supermarktkoepel CBL vreest miljoenenschade door blokkades boeren

Supermarktkoepel CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarktbranche als blokkades bij distributiecentra nog lang aanhouden. Ook waarschuwen de supers consumenten voor de beschikbaarheid van versproducten in de winkels. Die worden normaal meerdere keren per dag bevoorraad maar dat is nu soms niet mogelijk.

Een woordvoerster van het CBL durft geen hele harde uitspraken te doen over de schade. Nu zou het nog niet om miljoenen gaan. "Maar dit moet geen dagen duren", benadrukt ze. Volgens haar blokkeren boeren verspreid over het land zo'n twintig distributiecentra. "Als er ergens een blokkade stopt dan komt er op een andere plek weer een bij", constateert ze.

17.20

Boer protesteert in z'n uppie naast snelweg

Het is een bijzonder, bijna vertederend gezicht: boer Richard uit Breda is maandag in zijn eentje dansend en zingend naast de snelweg A16 bij Moerdijk aan het protesteren. "Ik heb het echt naar mijn zin. Ik ga straks appels uitdelen."

LEES OOK: Boer Richard voert in zijn eentje actie, dansend en zingend langs de A16

15.53

Flitsbezorger heeft last van boerenacties bij distributiecentra

Flitsbezorger Gorillas heeft ook last van de boerenblokkades bij onder meer distributiecentra in het land. Volgens een woordvoerster worden de zogenoemde darkstores bevoorraad vanuit Jumbo en komt er momenteel minder binnen dan normaal.

"Het kan zijn dat er minder op voorraad is dan klanten van ons gewend zijn", aldus de woordvoerster. Om wat voor soort producten het gaat, kon ze niet zeggen. Vooral de distributiecentra van de Albert Heijn en Jumbo waren maandag doelwit van acties. Van die laatste keten blokkeren of blokkeerden boeren ten minste zes centra.

15.23

Tractoren blokkeren meerdere snelwegen

Protesterende boeren op trekkers blokkeren maandagmiddag meerdere wegen, ook buiten de provincie. Zo zijn er op de A67 meerdere blokkades bij de Belgische grens en ook bij Venlo staat het verkeer op die snelweg vast.

"Het verkeer kan er momenteel via de vluchtstrook langs, naar de Duitse grens", zo meldt Rijkswaterstaat. Bij Helden is de A67 inmiddels weer tractorvrij, zoals eerder gemeld, maar daar zijn de toeritten nog afgesloten.

Bij Hapert rijdt het verkeer weer, nadat de politie daar ingreep. Verder is de A1 richting Duitsland bij Hengelo dicht door een demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op verzoek van de politie heeft Rijkswaterstaat de weg bij knooppunt Buren afgesloten.

Op de A28 van Groningen naar Zwolle veroorzaakt langzaam rijdend verkeer hinder voor weggebruikers bij Meppel. Op de A37, tussen de Nederlandse grens en Zwartemeer, richting Hoogeveen, is de weg versperd door landbouwvoertuigen.

Wachten op privacy instellingen...
15.10

A67 bij Hapert weer vrij

De blokkade van tractoren op de A67 bij Hapert is inmiddels verholpen. Het verkeer rijdt daar weer gewoon door.

14.55

Vragen over opruiend spandoek blijven

Het blijft voorlopig onduidelijk van wie het spandoek was, waarmee minister Christianne van der Wal zondagmiddag werd bedreigd. Tijdens een demonstratie door de Eindhovense binnenstad was een spandoek te zien met hierop de tekst ‘mik niet op de boer, maar op deze hoer!!!’ Daaronder stond een grote tekening van Van der Wal.

De politie laat weten dat ze geen informatie heeft over de persoon achter het spandoek. Evenmin kon ze een antwoord geven op de vraag waarom het gewraakte spandoek vanaf kwart voor drie niet meer te zien was tijdens de betoging.

Ronald George, mede-organisator van de demonstratie van protestbeweging ‘Samen voor Nederland’, neemt afstand van de tekst. “Ik ben een groot voorstander van vrijheid van meningsuiting, maar dit gaat mij ook te ver. Helaas kunnen we niet alle spandoeken en uitingen van te voren beoordelen, dit ging om een individualistische actie”, zo zei George, die blij was met de grote opkomst. Volgens hem ging het om 1500 tot 2000 demonstranten.

LEES OOK: Spandoek met ‘mik niet op de boer, maar op deze hoer’ bij protest Eindhoven

14.55

A67 ook verderop geblokkeerd

Ook net over de Limburgse grens is het boeren gelukt de A67 te blokkeren. Aanvankelijk lukte het de politie nog om tractoren tegen te houden bij de oprit Helden. Even verderop, bij knooppunt Zaarderheiken zijn ze er toch in geslaagd de snelweg te bereiken. Het verkeer wordt daar nu via de vluchtstrook geleid, maar moet rekening houden met vertraging van zeker een uur.

Wachten op privacy instellingen...
14.53

Boeren rijden door centrum Tilburg

Zo'n twintig tractoren rijden door het centrum van Tilburg. Er zou geen sprake zijn van een blokkade.

Wachten op privacy instellingen...
Foto: Imke van de Laar
Foto: Imke van de Laar
14.19

Tractoren blokkeren A67 bij Hapert

Een grote groep boeren met tractoren blokkeert de A67 bij Hapert. Daardoor staat het verkeer vanuit België daar nu al bijna een uur vast. De politie is aanwezig om in te grijpen. Er zouden inmiddels al boetes zijn uitgedeeld aan de boeren, die niet met de tractor de snelweg op mogen. Eén bestuurder is aangehouden, omdat hij geen identiteitsbewijs kon laten zien.

Foto: Rico Vogels/SQ Vision
Foto: Rico Vogels/SQ Vision
Foto: Rico Vogels/SQ Vision
Foto: Rico Vogels/SQ Vision
14.15

Boeren bij gemeentehuis Cuijk

Een groep boeren heeft zich verzameld voor het gemeentehuis in Cuijk. Onder hen is ook Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever.

Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
14.11

Tractoren langs de A58 bij Gilze

Foto: Jeroen Stuve/SQ Vision
Foto: Jeroen Stuve/SQ Vision
Foto: Jeroen Stuve/SQ Vision
Foto: Jeroen Stuve/SQ Vision
14.00

Oprit A67 weer open

Wachten op privacy instellingen...
13.18

Politie voorkomt blokkade A67

De politie heeft voorkomen dat boeren opnieuw de A67 bij Liessel blokkeren. Het plan was om, net als vorige week maandag, de snelweg met tractoren te blokkeren. Dit keer had dat in de omgekeerde rijrichting - van Venlo naar Eindhoven - moeten gebeuren, maar zo ver komt het dus niet.

Wel zijn de op- en afrit bij Helden momenteel dicht, waardoor het verkeer in Limburg met name rondom Sevenum volledig vastloopt.

Wachten op privacy instellingen...
Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
13.13

Tractors in Gilze

Zo'n tien tractoren verzamelen zich op de Hercules in Gilze. De politie is aanwezig.

Foto: Jeroen Stuve/SQ Vision
Foto: Jeroen Stuve/SQ Vision
12.19

Vrachtwagens kunnen Jumbo Breda weer bereiken

Na overleg met de politie, hebben protesterende boeren de weg weer vrijgemaakt bij het Jumbo-distributiecentrum in Breda. Daardoor kunnen tientallen vrachtwagens eindelijk hun bestemming bereiken. De tractoren blijven wel in de berm staan.

Foto: Perry Roovers/SQ Vision
Foto: Perry Roovers/SQ Vision
11.22

Boeren vertrekken uit Veghel

Een groot deel van de protesterende boeren in Veghel maakt zich op voor de terugkeer naar huis.

Wachten op privacy instellingen...
11.10

'Luisterend oor van de burgemeester'

Een van de boeren die vanochtend demonstreerden in Veghel, kijkt tevreden terug op de actie en het gesprek met burgemeester Van Rooij. "Hij toonde begrip en een luisterend oor. Hij heeft beloofd dat hij ons geluid zal laten horen in de provincie. Uiteindelijk komt het via die weg misschien een keer in Den Haag terecht."

Of de blokkades nou per se nodig waren? "Daar heb ik geen mening over. Een blokkade is nog wel iets anders dan geweld, daar blijf ik verre van. Maar we hebben als sector het gevoel dat we met wortel en al uit de grond gerooid worden. Dat maakt het begrijpelijker."

Voor nu vertrekt de akkerbouwer uit Vorstenbosch weer richting huis, maar het zal volgens hem niet bij de acties van vandaag blijven. "Wij zullen niet opgeven."

11.05

Eindhoven Airport op alles voorbereid

“We hebben inderdaad de indruk dat mensen eerder naar het vliegveld zijn gekomen vanwege de aangekondigde boerenacties. Er staan daarom rijen buiten. Mensen die veel te vroeg komen, moeten langer staan.” Judith de Roy, woordvoerder van Eindhoven Airport, laat dit weten. Passagiers was eerder afgeraden om langer dan drie uur voor een vlucht al naar het vliegveld te komen.

Voor de wachtenden zijn extra tappunten voor gratis water neergezet. Ook lopen er medewerkers van Eindhoven Airport rond om alles in goede banen te leiden en vragen te beantwoorden. Verder verwijzen ze passagiers van de eerst vertrekkende vluchten zich te melden bij de security, deze mensen worden ook uit de rijen gehaald.

Vooralsnog is er van boerenacties niets te merken. “Uiteraard hebben we hierover wel contact met de Koninklijke Marechaussee, de politie en alle andere partijen die hierbij van belang zijn. Het mag duidelijk zijn dat we alles goed willen coördineren”, zo vertelt de woordvoerder van Eindhoven Airport.

10.59

Tractoren rijden rondjes bij oprit A73

Protesterende boeren rijden met tractoren rondjes bij de oprit van de A73 in Boxmeer. De politie zou inmiddels ook al vier bekeuringen hebben uitgedeeld voor stilstaan op het kruispunt.

Foto Marco van den Broek/SQ Vision
Foto Marco van den Broek/SQ Vision
10.47

Gezellige drukte én koeien voor gemeentehuis Woensdrecht

Bij het protest voor het gemeentehuis van Woensdrecht in Hoogerheide wordt het steeds drukker. Er staan tientallen tractoren, zeker 150 mensen én meerdere kalfjes en schapen. Verder worden er streekproducten als worst, kaas en appels uitgedeeld. De sfeer is er erg gemoedelijk.

Foto: Erik Peeters
Foto: Erik Peeters
10.30

Burgemeester Meierijstad: 'Demonstreren mag, blokkeren niet'

Burgemeester Van Rooij van Meierijstad heeft gesproken met een aantal van de protesterende boeren in Veghel. Daarin heeft hij aangegeven de onrust onder de boeren te snappen. "Daarvoor hebben we in Nederland gelukkig het demonstratierecht."

Wel heeft hij de boeren verteld dat er bij nieuwe blokkades zal worden opgetreden. "Dat kunnen we niet toelaten. Maar de boeren die ik heb gesproken, zeiden dat nieuwe blokkades niet aan de orde zijn."

10.09

Verkeer Breda loopt vast

Het verkeer in Breda loopt inmiddels aardig vast door de protestactie bij het Jumbo-distributiecentrum. Op de Ettensebaan staat een file van tientallen vrachtwagens. De rechterbaan is wel vrij, dus verkeer richting het centrum kan er langs rijden.

Foto: Erik Peeters
Foto: Erik Peeters
10.06

Rijen bij Eindhoven Airport

Er zouden boeren vanuit Veghel onderweg zijn naar Eindhoven Airport. Daar is het vooralsnog rustig. Wel staan er lange rijen, omdat mensen extra vroeg richting de luchthaven zijn gekomen.

10.03

Protesten Boxmeer nog in volle gang

Ook in Boxmeer voeren de boeren nog volop actie. Daar rollen tractoren stapvoets en drie rijen dik over de Sint Anthonisweg. Daardoor wordt ook een kruising afgesloten.

Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
10.02

Boeren in gesprek met burgemeester

Wachten op privacy instellingen...
Foto: Bart Meesters
Foto: Bart Meesters
09.58

Zeeuwse boeren reisden urenlang naar Breda

De boeren die het distributiecentrum van Jumbo in Breda blokkeren, komen voornamelijk uit Zeeuws-Vlaanderen. En dus hebben ze een behoorlijke reis achter de rug. "Wij zijn gisteravond om half elf al vertrokken", vertelt een van hen. Een ander geeft aan zolang mogelijk te willen blijven. "Maar we gaan het niet laten escaleren. We willen op een nette manier ons punt maken en laten zien wat er gebeurt als er geen voedsel in de schappen ligt."

09.41

Burgemeester Meierijstad gaat boeren toespreken

De protesterende boeren in Veghel verzamelen zich momenteel bij de Knokert, pal naast het distributiecentrum. Daar zal burgemeester Van Rooij van Meierijstad hen om tien uur toespreken.

09.39

Blokkade A73 bij Haps lijkt voorbij

De blokkade van de op- en afritten van de A73 bij Haps lijkt voorbij. Volgens de ANWB is de vertraging daar volledig opgelost.

Wachten op privacy instellingen...
09.34

Én weer terug...

Waren de boeren net nog onderweg naar het centrum van Veghel, inmiddels is de koers wederom gewijzigd. Net voor het centrum is de stoet afgeslagen. Slalommend door de woonwijken koersen ze nu weer terug naar het distributiecentrum. De politie en ME rijden ondertussen rustig achter de boeren aan.

09.15

Boeren op weg naar centrum Veghel

De stoet met protesterende boeren in Veghel, verlaat langzaam het distributiecentrum daar. Zij lijken op weg richting het centrum.

Wachten op privacy instellingen...
08.57

Politie deelt bekeuringen uit

De politie heeft tot nu toe vier bekeuringen uitgeschreven aan protesterende boeren in Veghel. Drie boeren werden op de bon geslingerd voor het niet hebben van een kentekenplaat, één voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs. De politie zou ook de ingang van het Jumbo-distributiecentrum bewaken.

Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
08.50

Boeren blijven zich verplaatsen in Veghel

De groep met ongeveer 50 protesterende boeren in Veghel blijft zich continu verplaatsen. Inmiddels zouden ze de omgeving rond het distributiecentrum van FrieslandCampina weer verlaten hebben en opnieuw in de buurt van de Jumbo rijden. Een waar kat-en-muisspel met de politie dus. De ME rijdt zelfs tussen de boeren. Ook Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever rijdt mee.

Wachten op privacy instellingen...
08.48

Overzicht van alle boerenprotesten

Wachten op privacy instellingen...
08.38

Bracheorganisatie supermarkten roept boeren op te stoppen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, roept protesterende boeren op per direct de blokkades van distributiecentra op te heffen. "Deze blokkades zijn onacceptabel", zeggen zij.

Het CBL riep de overheid en boeren eerder al op om in gesprek te gaan en het conflict op te lossen. "De boeren hebben een conflict met de overheid over stikstof, de leden van het CBL staan hier buiten."

Ook Jumbo zelf is om een reactie gevraagd. Het bedrijf wil zelf niet ingaan op de blokkades en verwijst naar de reactie van het CBL.

08.33

Ook protest bij Jumbo Breda

Niet alleen in Veghel, ook bij het distributiecentrum van Jumbo in Breda houden boeren de boel op. Het gaat om ongeveer 15, voornamelijk Zeeuwse boeren, die met tractoren de toegang blokkeren. Daardoor is er een file van tientallen vrachtwagens ontstaan. Inmiddels heeft ook het verkeer op de Ettensebaan richting het centrum van Breda daar last van.

Foto: Erik Peeters
Foto: Erik Peeters
Foto: Erik Peeters
Foto: Erik Peeters
08.26

Ook boeren voor gemeentehuis Cuijk

Net als in Woensdrecht, staan er nu ook boeren voor het gemeentehuis in Cuijk. Zij zijn inmiddels in gesprek met de burgemeester.

Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
08.22

FrieslandCampina geblokkeerd

Na de blokkades bij de Jumbo in Veghel eerder deze ochtend, is diezelfde groep boeren nu doorgereden naar het distributiecentrum van FrieslandCampina.

Foto: Bart Meesters
Foto: Bart Meesters
08.00

N279 weer vrij

Wachten op privacy instellingen...
07.37

Op- en afritten A73 bij Haps geblokkeerd

Protesterende boeren blokkeren de op- en afritten van de A73 bij Haps. Verkeer moet rekening houden met meer dan een half uur vertraging.

Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
07.32

Boeren voor het gemeentehuis van Woensdrecht

Een aantal boeren voert actie in Hoogerheide, voor het gemeentehuis van de gemeente Woensdrecht. Het gaat om een publieksvriendelijke actie met tractoren en streekproducten voor mensen die een kijkje komen nemen. Zo worden er straks worst, kaas, appels en rode zakdoeken uitgedeeld.

Foto: Jimmy Pasman
Foto: Jimmy Pasman
Foto: Jimmy Pasman
Foto: Jimmy Pasman
07.28

Boerenprotest in beeld

Het boerenprotest bij Jumbo in Veghel maandagochtend in beeld.

07.19

Boeren in Veghel opnieuw gesommeerd te vertrekken

De boeren die de ingang van het Jumbo-distributiecentrum in Veghel blokkeerden, is opnieuw gesommeerd te vertrekken. Daar geven ze gehoor aan. Sinds kwart over zeven kunnen vrachtwagens weer mondjesmaat op en af.

Wachten op privacy instellingen...
06.58

Blokkade industrieterrein De Amert in Veghel

Heel industrieterrein De Amert in Veghel is sinds een uur of zeven maandagochtend geblokkeerd. Er kan geen vrachtwagen van supermarktketen Jumbo weg, meldt onze verslaggever.

Wachten op privacy instellingen...
06.55

Ook demonstratie op A73 Boxmeer

De ANWB meldt dat er ook op de A73 van Nijmegen richting Maasbracht gedemonstreerd wordt. Rond zeven uur kwam het verkeer daar vast te staan voor Boxmeer. De vertraging bedroeg rond kwart over zeven 's ochtends zo'n tien minuen.

06.39

Boeren verplaatsen zich

De boeren verplaatsen zich van de hoofdrijbaan voor het Jumbo-distributiecentrum in Veghel, die ze sinds vijf uur maandagochtend blokkeerden, naar de hoofdingang van het distributiecentrum zelf. "De laatste hooibalen op de hoofdrijbaan worden nu weggehaald", laat onze verslaggever weten. Een deel van de hoofdrijbaan zou snel worden vrijgegeven.

Wachten op privacy instellingen...
06.30

Werkwijze ME

De ME laat weten dat die deze maandag in het geval van een boerenblokkade de boeren ter plaatse aanspreekt en hen sommeert binnen een bepaalde tijd te vertrekken. Als ze hieraan voldoen, krijgen ze geen bekeuring. Weigeren ze, dan volgt wél een bekeuring.

06.27

Boeren maken aanstalten om te vertrekken

De boeren die de hoofdrijbaan voor het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Veghel blokkeerden, maken aanstalten om te vertrekken, zoals hen werd gesommeerd. In dat geval krijgen ze geen bekeuring.

Wachten op privacy instellingen...
06.06

'Boeren moeten over twintig minuten weg zijn'

De ME heeft de boeren bij het Jumbo-distributiecentrum in Veghel gesommeerd dat ze over twintig minuten weg moeten zijn, laat een verslaggever van Omroep Brabant weten. "Als ze dit niet doen, krijgen ze een proces-verbaal en worden voertuigen in beslag genomen", voegt een 112-correspondent toe. De gegevens van de boeren die bij het distributiecentrum staan, zijn genoteerd. Die gegevens worden met Jumbo gedeeld om de schade te kunnen verhalen. Defensie is onderweg met zwaar materieel.

Vanwege het boerenprotest bij Jumbo in Veghel werden politie en ME opgeroepen (foto: Bart Meesters).
Vanwege het boerenprotest bij Jumbo in Veghel werden politie en ME opgeroepen (foto: Bart Meesters).
De politie in Veghel (foto: Bart Meesters)
De politie in Veghel (foto: Bart Meesters)
05.58

Problemen op A50 bij Veghel

Vanaf de A50 is het niet mogelijk om naar het bedrijventerrein in Veghel te rijden, laat onze verslaggever weten. Zowel de afrit Veghel op de weg van Eindhoven naar Oss als de afrit op de weg van Oss richting Eindhoven zijn geblokkeerd.

Wachten op privacy instellingen...
05.00

Blokkade distributiecentrum Jumbo

Boeren hebben rond vijf uur maandagochtend het distributiecentrum van de Jumbo in Veghel geblokkeerd. De boeren zijn daar met ongeveer veertig tot vijftig tractoren aanwezig. Ook de N279 wordt geblokkeerd. Met hooibalen wordt de N279 bij Veghel langs de Zuid-Willemsvaart aan beide kanten geblokkeerd. Ongeveer twintig tot dertig tractoren en meerdere vrachtwagens verzamelden zich vanaf eetcafé De Ketting in Boxtel. Vanaf daar zijn ze doorgetrokken naar Veghel.

03.30

'Blijf zoveel mogelijk thuis'

Weggebruikers moeten maandag de hele dag rekening houden met extra reistijd en vertraging, zeggen Rijkswaterstaat en ANWB. Politiechef Willem Woelders raadt iedereen aan zoveel mogelijk thuis te blijven. Hou het nieuws en de verkeersinformatie in de gaten, luidt het algemene devies. De politie zegt voorbereid te zijn, 'al kunnen we niet overal tegelijk zijn'. Stikstofminister Christianne van der Wal heeft boeren opgeroepen maandag niet mee te doen aan blokkeeracties.

Boeren verzamelden zich zondagnacht bij eetcafé De Ketting in Boxtel (foto: Bart Meesters).
Boeren verzamelden zich zondagnacht bij eetcafé De Ketting in Boxtel (foto: Bart Meesters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!