Vooral mannen hebben een probleem met homo's: 'Man hoort bij een vrouw'

2 augustus 2022 om 12:15 • Aangepast 4 augustus 2022 om 10:44
nl
De acceptatie van de Brabantse LHBTIQ+-gemeenschap scoort maar een krappe voldoende, blijkt uit onderzoek van Newcom in opdracht van Omroep Brabant. Maar wie zijn de mensen die moeite hebben met de LHBTIQ+'ers? Vooral Brabantse mannen, zo blijkt. Zij hebben meer moeite met de LHBTIQ+-gemeenschap dan Brabantse vrouwen. En: er wordt anders tegen homoseksuele mannen aangekeken dan tegen homoseksuele vrouwen. Met de acceptatie van transgenders is het nog minder goed gesteld. Hoe komt dat?
Profielfoto van Sanne HoeksProfielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

We bevroegen 882 Brabanders over de acceptatie van LHBTIQ+’ers in Brabant. De ondervraagden zijn van alle leeftijden en wonen verspreid over de provincie.

De helft van LHBTIQ+’ers in Brabant geeft aan zich wel eens onveilig te voelen, als rapportcijfer krijgt Brabant een mager zesje als het gaat om acceptatie.

Ongemak bij zoenen
Veel stelletjes lopen graag hand in hand over straat en geven elkaar in het openbaar een zoen. Maar daar wordt niet iedereen blij van. Als het gaat om hand in hand lopen, hebben de Brabanders meeste moeite met:

  • Twee mannen die hand in hand lopen: 11%
  • Twee vrouwen die hand in hand lopen: 6%
  • Een heterostel dat hand in hand loopt: 4%

Als het om zoenen gaat, wordt het ongemak bij de Brabanders nog een stukje groter. Het vervelendst vinden Brabanders:

  • Twee mannen die zoenen in het openbaar: 26%
  • Twee vrouwen die zoenen in het openbaar: 17%
  • Een heterostel dat zoent in het openbaar: 14%

'Echte' man of vrouw
Bij transgenders of mensen die zich geen man en geen vrouw voelen, is de acceptatie nog lager. 14%* van de Brabanders vindt dat transgender-vrouwen/mannen geen echte vrouwen/mannen zijn.

Bij mensen die zich geen man of vrouw voelen (non-binair) geeft 9%* van de Brabanders aan dat deze mensen 'mentaal niet in orde zijn'. Daarnaast wordt 19% van de Brabanders ongemakkelijk van een man die in vrouwenkleding loopt.

Homostel erger
Als reden voor dat ongemak geven de respondenten argumenten als: "Liefde is iets tussen man en vrouw" en: "Een man hoort bij een vrouw, simpel als wat". Maar wie zijn de mensen die zich hier aan storen?

Mannen blijken zich vaker aan een koppel van hetzelfde geslacht dat hand in hand loopt te storen dan een heterostel dat dit doet.

Wachten op privacy instellingen...

Het kan de terughoudendheid bij LHBTIQ+’ers verklaren: Een op de drie (32%) loopt nooit hand in hand en bijna de helft (47%) zoent nooit in het openbaar.

Hoera, een homozoon
We vroegen ook in welke mate iemand het bezwaarlijk zou vinden als blijkt dat je zoon of dochter homoseksueel zou zijn. Ook daar waren de mannen negatiever. Een op de tien mannen (11%) gaf aan het (zeer) bezwaarlijk te vinden als hun zoon/dochter homoseksueel zou zijn. Bij de vrouwen is dat 3%.

'Geloof speelt geen rol'
Hoe komt het dat vooral mannen zich hieraan storen? "De cijfers zijn opvallend, want dit soort denkbeelden komen vaak voort uit religie. En de doorgevers van religieuze waarden zijn vaak vrouwen", legt socioloog Peter Achterberg van de Tilburg University uit. "Geloof speelt hier dus geen rol, zo blijkt."

Wat dan wel? Achterberg: "Dat is lastig te zeggen, maar ik denk dat het soms ook machogedrag is. Vrouwen hoeven in de ogen van mannen niet macho te zijn, dus daarom roepen ze ook minder ergernis op als ze hand in hand lopen. Voor vrouwen speelt het minder een rol of iemand zich macho gedraagt."

Prideweek bij Omroep Brabant
Omroep Brabant onderzoekt hoe het is om homo, lesbisch, biseksueel of transgender te zijn in Brabant. Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 augustus zie je de serie Prideweek op YouTube en op tv. Verder is er de hele week volop aandacht op social, online, tv en radio. Alle informatie vind je hier.

* Hier hebben we eerder hogere percentages gemeld, deze zijn na controle bijgesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!