Woonwagenbewoners willen hun kamp niet verlaten: 'Ik ga alleen in een kist'

6 juli 2022 om 17:29 • Aangepast 7 juli 2022 om 09:51
nl
Bewoners van het woonwagenkamp aan de Heezerweg in Eindhoven zijn boos en verrast. De gemeente wil het kampje weghebben omdat het geen 'veilige en leefbare woonomgeving' zou zijn. Woensdagochtend viel een brief van de gemeente met het voorgenomen besluit op de mat. "Dit valt rauw op ons dak."
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Jannie de Moor, een van de bewoners, snapt er niets van. "We hebben jaren met de gemeente om tafel gezeten om te praten over onder meer de uitbreiding van onze locatie en de wachtlijst voor jonge bewoners die een eigen plekje willen. We hadden vijf stappen vooruit gezet, maar dit zijn er 5000 terug", vertelt ze teleurgesteld.

Haar buurman Ad Schalks vult haar aan. "We hebben nooit eerder gehoord dat ons kamp weg zou moeten en ineens krijgen we deze brief. Ik begrijp het gewoon niet", vertelt hij ontdaan.

"Dit is gewoon het ouderwetse uitsterfbeleid."

Het kamp met vijftien standplaatsen zou niet veilig en toegankelijk zijn volgens de gemeente. Daarom wil de gemeente het opdoeken en teruggeven aan de natuur. "Maar wat is niet veilig? Wij doen verder niemand kwaad." Ook uit de brief is niet op te maken wat er mis is op het kamp.

"Dit is gewoon het ouderwetse uitsterfbeleid." Dat beleid, waarbij het aantal standplaatsen steeds verder werd teruggebracht richting nul, mag sinds 2018 niet meer.

"Ik denk niet dat ze dit voor elkaar gaan krijgen."

De gemeente zegt samen met buurtgemeenten en woningbouwcorporaties op zoek te gaan naar andere plekken voor de woonwagens. Volgens Ad gaat die verhuizing de gemeente veel geld kosten. "Kunnen ze dat geld niet beter nuttig gebruiken? Ik vind dit een rare actie van de gemeente."

Hij en zijn medebewoners zijn strijdbaar. "Ik ben hier opgegroeid. Ik woon hier al sinds mijn zevende. Ik ga hier niet weg." Ook Jannie wil niet wijken. "Wij gaan er pas vanaf als we in een kistje liggen", vertelt ze strijdvaardig.

Maandag hebben de bewoners een gesprek met de gemeente. Ad en Jannie gaat in ieder geval bezwaar aantekenen. Jannie: "Ik denk niet dat ze dit voor elkaar gaan krijgen."

Het besluit van de gemeente is nog niet definitief. De raad moet er nog een definitieve klap op geven. De verwachting is dat het besluit pas ergens volgend jaar wordt genomen.

LEES OOK: Woonwagenkamp moet opdoeken: 'Niet veilig en leefbaar genoeg'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!