Video

Rode neusbeer eindelijk gevangen na avonturen in Breda

8 juli 2022 om 10:07 • Aangepast 11 juli 2022 om 13:33
nl
De rode neusbeer die de afgelopen dagen op avontuur was in Breda is gevangen. Het dier dook donderdagavond op in de tuin van Yvonne Vredendaal aan de Ulvenhoutselaan. "Hij scharrelde gewoon een beetje door de tuin."
Profielfoto van Suzan van Loenen
Geschreven door

Yvonne had andere plannen donderdagavond. Ineens was ze bezig met de vangst van de rode neusbeer, die we voor het gemak Rudolf noemen. "Hij klom in en uit een hoge boom, ging de straat weer in en kwam weer terug", vertelt ze. "We hielden hem goed in de gaten."

Spoor van fruit
De dierenambulance wilde in eerste instantie niet komen, vertelt Yvonne. "Hoog in een boom konden ze hem toch niet vangen." Maar Yvonne kreeg wel het advies om fruit neer te leggen en het beestje zo naar de schuur te lokken. "We hebben daarop een spoortje uitgezet in de tuin."

Rudolf is dan al minimaal drie dagen op pad. De rode neusbeer dook dinsdagavond voor het eerst op in een boom in Breda. De 11-jarige Nina Marie ontdekte de neusbeer tijdens het wandelen.

Banaan gooien
De brandweer en de dierenambulance kregen de neusbeer dinsdag en woensdag niet te pakken. Vang- en valkooien, urenlang posten... niets hielp. Woensdagmiddag ging de neusbeer ervandoor en sindsdien was hij nergens te bekennen. Tot donderdagavond dus.

Maar ook toen wilde Rudolf zich niet laten pakken. Hij deed eerst nog een rondje door de tuin van Yvonnes buren. "Maar toen kwam hij ineens weer terug", aldus Yvonne. "Ik gooide stukjes banaan naar hem en die lustte hij wel."

Yvonne zat op anderhalve meter van de schuurdeur toen de rode neusbeer de schuur in liep. "Ik sloot de deur en belde meteen de dierenambulance." Die kon het dier, nadat het drie dagen door Breda had gestruind, vangen met een speciaal net.

Gewend aan mensen
Volgens Ralph Smit van Dierenopvangcentrum Breda zit Rudolf nu veilig in een hok. "Hij verblijft nu tijdelijk bij Vogelrevalidatiecentrum Zundert. We hopen snel een gespecialiseerde opvang of dierentuin te vinden voor het dier."

Waar het beestje vandaan komt? "Dat weten we niet zeker", zegt Smit. "Vermoedelijk leefde het bij een hobbyist. De rode neusbeer was duidelijk mensen gewend en totaal niet angstig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!