Een gekmakende piep in je oren: 'Het kan iedereen overkomen'

9 juli 2022 om 15:43 • Aangepast 11 juli 2022 om 12:56
nl
Een piep in je oren of een continue suis: tinnitus is voor heel veel mensen een probleem. En niet alleen een probleem voor de 'festival-generatie', mensen die zonder oordoppen elke week vooraan staan bij een concert. Iedereen kan er last van krijgen, weet klinisch fysicus-audioloog Thijs Thielemans.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Zo'n anderhalf tot twee miljoen mensen in Nederland hebben op dit moment last van tinnitus. Voor een klein deel van die mensen zijn de klachten zo erg dat ze er hulp voor zoeken. Zoals voor Tom Parijs uit Den Bosch, die eerder zijn verhaal deed bij Omroep Brabant. Hij hoort in zijn ene oor het geluid van een straaljager en in zijn andere oor een snerpende piep, sinds hij een hardcorefestival in Eindhoven bezocht. Tom is de wanhoop nabij en wil nu naar Zuid-Korea voor een behandeling.

Uit de vele reacties die er kwamen op dat verhaal, bleek dat Tom niet de enige is met het probleem. En dat kan de klinisch fysicus-audioloog beamen. "En de oorzaken van tinnitus lopen erg uiteen", vertelt Thielemans.

Soms is er een medische oorzaak te vinden. Bijvoorbeeld een oorontsteking of een oorsmeerprop die tegen het trommelvlies aan zit. Dat zijn oorzaken die vaak kunnen worden verholpen. En soms weten patiënten het oorsuizen te koppelen aan een specifieke gebeurtenis: zoals een ongeluk met whiplashklachten of ontstaat het na plotseling lawaai.

"Soms herstelt het zich, soms niet."

De meeste van ons zullen zoiets wel eens hebben meegemaakt. "Als je naar een feestje of op stap bent geweest. Dat je het na voelt gonzen of nog een pieptoon hoort. Dan heeft je gehoor al een behoorlijke opdoffer gehad", zegt Thielemans. "Soms herstelt zich dat en soms niet."

Maar voor veel andere mensen blijft het altijd gissen, weet Thielemans. "Die komen er nooit achter waardoor hun tinnitus is ontstaan. Zij worden op een dag wakker met een ruis, een piep of een brom in hun oren. En die gaat niet meer weg."

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van oorsuizen en wat je ertegen zou kunnen doen. "Men is er nu wel van overtuigd dat het te maken heeft met de signalen die naar je hersenen gaan. Dat je gehoorzenuwen spontaan activiteit vertonen, zonder dat er geluid aanwezig is. Tinnitus wordt daarom ook wel fantoomgeluid genoemd."

"Mensen blijven zoeken naar een oorzaak, ze zijn radeloos."

En daar kun je letterlijk gek van worden. Zeker als dat geluid er onophoudelijk is, vertelt Thielemans. "Er is een groep mensen bij wie dat een stressreactie oproept. Die raken in paniek: 'als dit het is, kan ik niet meer verder leven'." En dan kom je op een psychologisch vlak terecht. "Mensen blijven zoeken om een oorzaak te vinden. Mensen zijn radeloos en dan gaan ze shoppen. Gaan voor behandeling naar het buitenland." Net zoals Tom dus. Iets wat Thielemans als wetenschapper zelf nooit zal adviseren. "Er worden heel veel behandelingen aangedragen die niet of onvoldoende bewezen zijn."

Maar begrip heeft hij er zeker voor. "Soms winnen ze er iets mee. In veel gevallen ook niet. Maar ik snap de wanhoop. Ik kan me voorstellen dat mensen aangeslagen raken als ze nooit meer rust ervaren. Mensen die denken: 'hoe moet ik verder, zo hoeft het niet meer'. Ze krijgen depressieve gevoelens, daar zijn voldoende voorbeelden van. Dan grijpen mensen alles aan."

Een garantie om nooit last van oorsuizen te krijgen, is er dus niet. Wel kun je je gehoor in ieder geval beschermen als je bijvoorbeeld naar een concert gaat. "Maar eigenlijk zou het geluid gewoon zachter moeten staan", vindt Thielemans.

LEES OOK: Toms oorsuizen is zo erg dat hij zelfs een euthanasieverklaring opstelde

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!