Hoe blikschade kon leiden tot een fatale verkeersruzie in Lith - Omroep Brabant
Video

Hoe blikschade kon leiden tot een fatale verkeersruzie in Lith

15 juli 2022 om 13:03 • Aangepast 16 juli 2022 om 12:47
nl
Wat begon met een ongeluk met alleen blikschade, leidde tot een verkeersruzie met dodelijke afloop, afgelopen woensdag in Lith. Een escalatie die je je nauwelijks kunt voorstellen. Toch weet verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen dat we in het verkeer veel vaker heftig reageren: "We gedragen ons in het verkeer echt anders dan in de rest van ons bestaan."
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

Het begon afgelopen woensdag in Lith toen een 69-jarige vrouw tegen een geparkeerde auto aanreed. Ze ging op zoek naar de eigenaar. De auto bleek van een 38-jarige vrouw en 42-jarige man. Toen ze bij hen aanbelde ontstond er een ruzie met alle gevolgen van dien. De 69-jarige vrouw reed weg en de 38-jarige vrouw werd meegesleurd door een auto en overleefde het niet.

"Ik was er zelf natuurlijk niet bij", zegt Tertoolen, "maar wat het zo bizar maakt is dat het in eerste instantie heel netjes werd opgelost. Helaas zijn er ook mensen die doorrijden en niet op zoek gaan naar de eigenaar van de auto. In dit geval gebeurde dat dus wel, maar daarna is het tóch misgegaan. Er moet vervolgens iets zijn gebeurd of gezegd waardoor de vlam in de pan sloeg."

"Het voelt alsof jou iets wordt aangedaan."

Tertoolen was zelf eens getuige van een soortgelijke situatie. "Ik was op een parkeerplaats bij de supermarkt waar een auto weg wilde rijden nadat hij een geparkeerde auto raakte. De eigenaren van de auto sprongen er toen voor. In dat geval reed de auto niet door, maar daardoor ontstond wel een hele gevaarlijke situatie die snel kan escaleren."

Wat maakt het dat mensen vaak zo heftig reageren in het verkeer? "We gedragen ons in het verkeer anders dan in de rest van ons bestaan. Dat komt vooral omdat de auto diepere drijfveren bij ons oproept, die we normaal gesproken onderdrukken. Daarnaast identificeren we onszelf heel sterk met onze auto, het is eigenlijk een uitbreiding van ons ego. Als jouw auto iets wordt aangedaan, voelt het echt alsof jou iets wordt aangedaan."

"Foto maken kan laatste druppel zijn."

In zo'n situatie reageren mensen meestal heel impulsief, vertelt Tertoolen. "Op dat moment ben je onderhevig aan adrenaline en agressie. Je kunt wel zeggen: 'je moet even tot tien tellen', maar dat is heel lastig wanneer er emoties opspelen."

Er is dan ook geen vast recept hoe je het beste met dit soort situaties om kunt gaan. "Als iemand heel boos op jou reageert kan het slim zijn om er getuigen bij te halen. Dan kan je de agressieveling misschien ontwapenen en laten zien dat er ook een andere kijk is, omdat andere mensen het hebben gezien."

Ook het maken van foto's kan slim zijn. "Dat is heel verstandig, zodat je bewijs hebt over wat er heeft plaatsgevonden. Maar pas op, want dit kan ook averechts werken. Als iemand al op het punt staat om uit te halen, kan die foto de laatste druppel zijn."

"Het kost je wel degelijk geld."

De meeste mensen zijn verzekerd voor schade aan hun auto of wanneer ze schade toebrengen aan een andere auto. Toch winden mensen zich er erg over op. Tertoolen: "Er zit een addertje onder het gras als het gaat om verzekeringen. Zodra je schade meldt, ben je je 'no-claim'-status kwijt en wordt de verzekering duurder. Het kost je dus wel degelijk geld en dat kan er behoorlijk inhakken."

Verslaggever Noël van Hooft vertelt wat er woensdagavond is gebeurd.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone