Yoroslava kookt typisch Oekraïense gerechten voor Ossenaren: ‘Als bedankje’

15 juli 2022 om 19:00 • Aangepast 18 juli 2022 om 10:22
nl
Borsjtsj, vareniki en kisselpudding. Deze drie typisch Oekraïense gerechten krijgen Ossenaren voorgeschoteld in het tweedaagse pop-up restaurant ’t Hof. Yoroslava en vijf andere Oekraïense vrouwen uit de noodopvang uit Oss koken als blijk van waardering.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

In het kleine keukentje bij ’t Hof middenin het centrum van Oss zijn de vrouwen druk bezig met de voorbereidingen. Bij binnenkomst komen de lekkere geuren je tegemoet. “We hebben lang nagedacht over het menu. Elke regio in Oekraïne heeft zijn eigen specialiteiten. We wilden drie gerechten maken, die iedereen in ons land eet”, vertelt Yoroslava.

De Ossenaren krijgen als voorgerecht Borsjtsj. Een soep met als belangrijkste ingrediënt rode biet. Als hoofdgerecht staat vareniki op het menu. Deeghapjes met een vulling erin. Dat varieert van fruit en groente tot vlees. Het toetje, kisselpudding met bessengelei, herinnert Yoroslava aan haar kindertijd in Oekraïne. “Alle moeders maakten dit vroeger voor hun kinderen”, vertelt ze. “Heerlijk.”

“Omdat ik in de bloemen werk, wilde ik heel lang naar Nederland.”

Yoroslava helpt niet alleen met het koken, maar verzorgt ook de blauw-gele bloemen die op tafel staan. Ze werkt sinds kort bij een bloemist in Oss. In Oekraïne had ze haar eigen bloemenbedrijf. "Het oosten van Oekraïne, waar ik woon, is het centrum voor de verspreiding van bloemen en planten", vertelt ze. "Toen de oorlog begon twijfelde of ik moest blijven werken. Maar in moeilijke tijden is het juist belangrijk dat mensen worden opgevrolijkt door kleurrijke bloemen. Maar ik wist dat ik uiteindelijk moest vluchten.”

Dat Yoroslava in Nederland terecht is gekomen is geen toeval. “Omdat ik in de bloemen werk, wilde ik al heel lang naar Nederland. Het land van de bloemen”, vertelt ze. “Dat kwam er nooit van. De beste tijd om voor de bloemen naar Nederland te gaan is de lente. Maar dat is voor mij het hoogseizoen met de bloemen en dus kon ik nooit weg uit Oekraïne.”

Bloemist Yoroslave met het blauw-gele boeket dat ze zelf heeft samengesteld voor het pop-up restaurant (foto: Megan Hanegraaf).
Bloemist Yoroslave met het blauw-gele boeket dat ze zelf heeft samengesteld voor het pop-up restaurant (foto: Megan Hanegraaf).

Hoewel Yoroslava graag naar Nederland wilde, heeft ze zo lang mogelijk gewacht met vluchten. “Ik woon in het gebied dat Poetin wil hebben. Toen ik een tank met drie enorme raketten door de straat zag rijden, besloot ik te vertrekken.” Terwijl ze haar verhaal doet, staat op de achtergrond vrolijke Oekraïense muziek hard aan. Voordat ze begonnen met koken zagen de vrouwen op het nieuws dat er weer verschrikkelijke dingen zijn gebeurd in hun thuisland. "Zo proberen we onszelf een beetje op te vrolijken."

“Ik ben trots dat ik typisch Oekraïense gerechten hier mag maken.”

Yoroslava is samen met haar 17-jarige dochter en een paar vriendinnen uit Oekraïne ruim vier maanden in Nederland. Toen welzijnsorganisatie Thuis in Oss vroeg of ze wilde koken voor de inwoners, was ze direct enthousiast. “Wij worden heel goed opgevangen. Wij willen iets terugdoen voor de Ossenaren, maar ook iets van onze cultuur meegeven. Ik ben heel trots dat ik typisch Oekraïense gerechten hier mag maken.”

Het pop-up restaurant is vrijdag ook geopend, maar alle plekken zijn al gereserveerd.

De dames uit de noodopvang in Oss koken voor inwoners (foto: Chesak Alina).
De dames uit de noodopvang in Oss koken voor inwoners (foto: Chesak Alina).
De Oekraïnese gerechten worden gereserveerd in traditionele klederdracht (foto: Chesak Alina).
De Oekraïnese gerechten worden gereserveerd in traditionele klederdracht (foto: Chesak Alina).
Het toetje: kisselpudding. Griesmeelpudding met bessengelei (foto: Chesak Alina).
Het toetje: kisselpudding. Griesmeelpudding met bessengelei (foto: Chesak Alina).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.