Video

Het wordt bloedheet, Rijkswaterstaat komt alvast met hitteprotocol

15 juli 2022 om 18:47 • Aangepast 18 juli 2022 om 10:28
nl
Als we de weersverwachtingen mogen geloven, wordt het komende week bloedheet. Maandag komt de temperatuur waarschijnlijk al boven de 30 graden, dinsdag kan zomaar de 40 graden gehaald worden. Voor Rijkswaterstaat reden om alvast een hitteprotocol in te stellen. Dit betekent onder meer dat mensen die met pech langs de weg staan daar zo snel mogelijk worden weggehaald.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Het hitteprotocol geldt maandag van tien uur 's ochtends tot acht uur 's avonds. "Een plek waar ze veilig en uit de zon kunnen staan en iets kunnen drinken en eten", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen het ANP.

Weerman Wouter van Bernebeek van WeerPlaza verwacht dinsdag de piek qua temperatuur. "Ik houd het voorlopig op 37 tot 39 graden. De warmste lucht bevindt zich dan boven België en Noord-Frankrijk. Maar als dit proces nog ietsje zou versnellen, sluit ik zelfs her en der 40 graden niet uit. De laatste weerkaarten zijn zo overtuigend dat ik deze uitspraak nu wel aandurf."

'Bereid je voor'
Automobilisten wordt door Rijkswaterstaat aangeraden goed voorbereid de weg op te gaan:

  • Neem voldoende drinkwater mee. Door de hitte kan je concentratie afnemen en dat is natuurlijk gevaarlijk.
  • Ook een paraplu meenemen wordt aangeraden. Die kan als parasol dienen als je bij pech veilig achter de vangrail op een weginspecteur of de berger wacht.
  • Er kunnen komende tijd ook bermbranden ontstaan door de droogte en de wegdektemperatuur kan flink oplopen. Daarom wordt opgeroepen gerookte sigaretten niet op de weg te gooien.

Een maand geleden was er ook een hitteprotocol. Sleepwagenchauffeur Ben Heiltjes uit Cuijk had het toen razend druk:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.