Video

Burgemeester Rüpp: 'Ik wil vluchtelingen niet als beesten rondslepen'

17 juli 2022 om 17:00 • Aangepast 18 juli 2022 om 17:28
nl
In buurtschap 't Oventje, vlakbij het dorp Zeeland, worden momenteel 150 vluchtelingen opgevangen. Een behoorlijk aantal voor een plek waar slechts 450 mensen wonen. Aanvankelijk zouden de asielzoekers drie weken blijven, maar die periode is nu door burgemeester Paul Rüpp verlengd. Iets wat hem niet in dank wordt afgenomen. "Ik word Pinokkio genoemd en een grote leugenaar."
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De opvang van vluchtelingen in Nederland is een groot probleem, de opvangcentra zitten overvol. Vanuit Den Haag klonk daarom een dringende oproep aan gemeenten om extra opvangplekken beschikbaar te stellen. Ook de gemeente Maashorst gaf gehoor aan die vraag.

In 't Oventje werden 38 units geplaatst, waar de vluchtelingen nu wonen. "Ieder gezin heeft een plek om zich terug te trekken als ze daar behoefte aan hebben", vertelde hij zondag in het tv-programma KRAAK.

"Er is geen privacy en dat is ongelofelijk pijnlijk."

De burgemeester vindt het belangrijk dat de mensen privacy hebben. "Ze zitten vaak in sporthallen, allemaal bij elkaar, op veldbedjes. Er is geen privacy en dat is ongelofelijk pijnlijk."

De burgemeester bezocht de opvang verschillende keren en hielp ook een handje mee. Zijn conclusie: "Er hangt een hele gemoedelijke sfeer. En buurtbewoners zeggen dat ze minder last hebben van de vluchtelingen dan als er een toernooi is van de plaatselijke voetbalvereniging."

De bedoeling was dat de vluchtelingen na drie weken zouden doorstromen naar een permanente noodopvangplek of naar een asielzoekerscentrum. Maar volgens de burgemeester bleek al snel dat dat niet haalbaar was.

"Zo ga je niet met mensen om, je sleept ermee alsof het beesten zijn."

"Mensen werden iedere keer in bussen gestopt en naar een volgende locatie gebracht voor een korte periode. Ze gingen van Terneuzen naar Loon op Zand, en dan weer ergens anders naartoe," vertelt hij. "Zo ga je niet met mensen om. Je sleept ermee alsof het beesten zijn."

"Als ze daarna weer in een sporthal terechtkomen, dan heb ik liever dat ze hier blijven", was de mening van Rüpp. Uit een informatieavond die in het buurtschap werd gehouden, werd geopperd over de kwestie te stemmen, maar dat wees de burgemeester resoluut van de hand. "Wij zijn geen Romeinse arena waarbij een keizer de duim omhoog of omlaag steekt en zo beslist of iemand mag blijven of niet."

Door zo zijn nek uit te steken, heeft de burgemeester een deel van zijn geloofwaardigheid verloren, zo weet hij. "Ik krijg e-mails waarin ik Pinokkio wordt genoemd en een grote leugenaar. Ook noemen ze me schijnheilig."

"Maar ik heb vanaf het begin gezegd dat ik met de mogelijkheid rekening hield, en dat ik pas zou instemmen als er draagvlak is." Afgelopen donderdag stemde de gemeenteraad in. De groep vluchtelingen mag voorlopig blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.