Dit zijn de allergrootste uitstoters van ammoniak en stikstofoxiden

5 oktober 2022 om 14:05 • Aangepast 13 oktober 2022 om 13:18
nl
In de discussie over de stikstofmaatregelen wordt vooral naar de boeren gewezen. Zij wijzen op hun beurt weer naar bijvoorbeeld Eindhoven Airport. Terecht? Wat zijn eigenlijk de grootste stikstofuitstoters van onze provincie?
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De hele discussie draait om twee stofjes: ammoniak (vooral afkomstig uit mest) en stikstofoxiden (vooral afkomstig uit de industrie en verkeer). Voor de natuur is ammoniak volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de grootste boosdoener.

De ammoniak- en stikstofoxidenuitstoot wordt vaak samengevoegd onder de noemer 'stikstof'.

In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer. Zeker in de buurt van Natura 2000-gebieden is dat een probleem.

De nummer 1 ammoniakuitstoter
De meeste uitstoot van ammoniak komt dan wel van de boeren, maar ze zijn zeker niet de enige die ammoniak uitstoten. Zo is de nummer 1 ammoniakuitstoter in Brabant geen boer, maar Saint Gobain in Etten-Leur, een fabriek waar isolatiemateriaal wordt gemaakt.

Ook bij Suiker Unie in Dinteloord gaat meer ammoniak de lucht in dan bij een individuele boer:

Wachten op privacy instellingen...

Alle boeren samen stoten dan weer aanzienlijk meer ammoniak uit. Zo worden de isolatiefabriek en Suiker Unie op de voet gevolgd door twee boerderijen in de gemeente Someren, een plek die ook nog eens omringd wordt door drie Natura 2000-gebieden.

Van de 40 grootste ammoniakuitstoters in Brabant zijn er 37 boer.

Stikstofoxiden
Dan dat andere stofje, stikstofoxiden. Eindhoven Airport, onlangs nog kregen ze te maken met boerenprotest, is verantwoordelijk voor een flinke uitstoot van stikstofoxiden. Maar de luchthaven is niet de grootste Brabantse uitstoter. Shell in Moerdijk voert de lijst aan, gevolgd door de energiecentrales RWE (de Amercentrale) in Geertruidenberg en Attero in Moerdijk. Na glasfabriek Ardagh in Dongen volgt op plek vijf Eindhoven Airport:

Wachten op privacy instellingen...

Er zullen voor de boeren meerdere redenen zijn om te protesteren bij Eindhoven Airport, maar als het gaat om de uitstoot van stikstof ligt die keuze niet zo voor de hand.

Zo stoot Eindhoven Airport geen ammoniak maar stikstofoxiden uit en zijn ze daarin ook niet de grootste uitstoter van Brabant.

Bovendien zijn er twee andere Brabantse bedrijven die wel verantwoordelijk zijn voor flink wat ammoniakuitstoot, zelfs meer dan individuele Brabantse boeren: de isolatie- en de suikerfabriek.

NOS op 3 maakte eerder een video over hoe we tot de stikstofcrisis zijn gekomen:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!