Video

Verband tussen reeks schietpartijen in Oss: 'Personen aan elkaar te linken'

22 juli 2022 om 10:28 • Aangepast 25 juli 2022 om 09:23
nl
Tussen de vier schietpartijen in Oss die in een week tijd gebeurden, is mogelijk een verband. Dat laat burgemeester Wobine Buijs weten. "De politie vermoedt ook dat de mensen van wie de huizen beschoten zijn allemaal een relatie met elkaar hebben." Ze zegt de zorgen vanuit de buurt heel goed te begrijpen.

In de nacht van donderdag op vrijdag is een huis aan de Vijversingel in Oss beschoten. De voordeur raakte beschadigd, maar niemand raakte gewond. Het is de vierde keer in een week tijd dat er in deze wijk een huis wordt beschoten.

"Dit is wat je niemand gunt."

Precies een week geleden werd een huis aan de Merelstraat onder vuur genomen. De bewoner van dit huis was een week daarvoor overleden. Het gaat hier volgens de burgemeester dan ook om een vergissing. Een nacht later werd een huis aan de Veekraal beschoten en woensdagochtend was het opnieuw raak bij een huis aan de Merelstraat.

"Vreselijk", reageert de burgemeester van Oss vrijdagochtend. "Dit is wat je natuurlijk niemand gunt." De buurtbewoners zijn bang na de reeks schietpartijen en zeiden eerder tegen Omroep Brabant dat ze het liefst zo snel mogelijk uit hun wijk verhuizen. Buijs zegt dat wel te begrijpen. "Het hele gevoel van onveiligheid kan ik me wel voorstellen."

"Ik begrijp heel goed dat de buurt bang is."

Verschillende hulptroepen zetten zich volgens haar in om de situatie in de buurt op te lossen. "Samen met de politie proberen we zo snel mogelijk dit geweld te stoppen. Alle aandacht en inspanning van alle hulptroepen is gefocust op deze situatie. In principe is het wel zo dat dit gerichte beschietingen waren, dus de kans dat er iets met omstanders in de buurt gebeurt, is beperkt. Maar dat de buurt bang is begrijp ik heel goed."

Komende tijd worden volgens Buijs 'meerdere oogjes' in het zeil gehouden. Vooral in de nachten. "Het zal voor de burger niet altijd zichtbaar zijn, maar we focussen ons echt op de plekken waar dit gebeurd is. Er zijn meer agenten, boa's en straatcoaches op straat en er zijn bijvoorbeeld camera's opgehangen op de plek waar twee keer is geschoten."

Camerabewaking in Oss (foto: Imke van de Laar).
Camerabewaking in Oss (foto: Imke van de Laar).

Buurtbewoners vragen zich af of er een verband is tussen de beschietingen van deze week en de dood van de 23-jarige Mo. Hij werd in april op het Leeuwerikhof, vlakbij zijn huis, doodgeschoten terwijl hij op zijn scooter zat. Het Leeuwerikhof zit in dezelfde buurt als de beschoten huizen aan de Merelstraat en de Vijversingel.

Buijs zegt dat ze daarover niks kan zeggen. "Maar het is wel logisch om te kijken naar alle incidenten die hier afgelopen tijd zijn gebeurd. Of er een verband is, laat ik verder bij de politie."

Donderdagnacht werd om twee uur een huis beschoten:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!