Boxmeer loopt uit voor Daags na de Tour: 'Een unieke happening'

25 juli 2022 om 18:27 • Aangepast 26 juli 2022 om 11:30
nl
Het begint al aardig druk te worden in Boxmeer. Deze maandag wordt er voor het eerst sinds de coronacrisis de profwielerwedstrijd Daags na de Tour gehouden. Er worden dertig- tot veertigduizend bezoekers verwacht. Of ze allemaal voor het fietsen komen? “Wie de koers gewonnen heeft, weten we vaak niet.”

Pierre Hermans kan zijn geluk niet op, deze 25e juli. Eindelijk kan de rondebaas de renners begroeten, die om acht uur aan de start staan. “Ik ben zo trots als een pauw. Dit is toch geweldig”, meldt Hermans, die jaren geleden het evenement nieuw leven inblies. De afgelopen twee jaar moest hij zich verbijten toen COVID-19 de organisatie van het criterium in de wielen reed.

Geen 'truiwinnaars'
Maar deze dag komen de wielerliefhebbers eindelijk aan hun trekken. Ze zijn er graag bij, al ontbreken de winnaars van de gele, groene en witte trui en die van het bergklassement van de jongste Tour de France.

Wel strijden diverse Nederlandse coureurs om de zege, zoals Mathieu van de Poel, die de Ronde van Frankrijk vermoeid moest verlaten, en de uit Moergestel afkomstige Danny van Poppel, die het wielerspektakel wel 'overleefde'.

“Het is hier in Boxmeer altijd een unieke happening. Het is gewoon één groot feest”, zegt één van de toeschouwers. “We komen vooral de sfeer. Blij dat corona voorbij is, dan kan het hier los gaan”, voegt een ander eraan toe.

Het publiek komt niet alleen uit Boxmeer en directe omgeving, er meldde zich al iemand uit Nuenen en in de regel worden er ook wielerfanaten uit Duitsland en België verwacht.

'Handtekening van Pedro Delgado'
Handtekeningensessies, zoals die er in het verleden waren, zijn deze maandag echter uit den boze. Formeel althans. Dit vanwege het feit dat corona nog steeds niet helemaal weg is. Maar een beetje brutale wielerfan weet renners toch wel zo ver te krijgen om een handtekening uit te delen.

Tristan uit Beugen bijvoorbeeld heeft er al een aantal 'gescoord'. Hij heeft het verzamelen en zijn liefde voor de wielersport niet van een vreemde. Vader Marcel: "Ik kom hier al van jongs af aan, zeker een jaar of dertig dus. Mooiste evenement in de regio. Ik heb zelfs nog handtekeningen bewaard van Pedro Delgado, toen die hier reed."

LEES OOK: Dit zijn de rondemissen van de Brabantse wielercriteriums: 'Droom komt uit'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!