Ruim 200 paters uit Asten hebben een nieuwe laatste rustplaats

26 juli 2022 om 12:11 • Aangepast 27 juli 2022 om 09:11
nl
Het was een ingrijpende en unieke operatie de afgelopen maanden in Asten. Ruim 200 paters van het klooster aan de Wilhelminastraat zijn herbegraven. De paters lagen begraven achter het klooster, maar nu het gebouw een nieuwe bestemming krijgt, wilden de overgebleven paters een nieuwe laatste rustplaats voor hun overleden broeders.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De herbegraving van de ruim 200 paters was een unieke en gevoelige beslissing. Vandaar dat de werkzaamheden zoveel mogelijk aan het oog van het publiek werden onttrokken. "Een paar weken geleden hebben we de herbegraving af kunnen ronden", zegt een tevreden projectleider Leo van Bussel. "Het verhuizen is echt heel goed gegaan."

De paters liggen nu op het parochiekerkhof in Asten. "Nu is daar nog zand, afgezet met weidepaaltjes, zodat mensen er niet overheen lopen", zegt Van Bussel. "Maar we zijn bezig met een mooi monument. Er moet nog een hoop gemaakt worden, maar we hopen voor de winter klaar te zijn." De paters liggen nu in een verzamelgraf, waar tegels overheen komen, gemaakt van onderdelen van de oude graven.

"Dit is het laatste wat we nog voor onze overleden broeders konden doen."

Het klooster aan de Wilhelminalaan in Asten was in de jaren zestig van de vorige eeuw een bruisende congregatie, waar jonge aanstormende priesters woonden. Later werd het een rustoord voor paters die terugkeerden van hun missies. Er werden maar liefst 17 talen gesproken. Maar de congregatie vergrijsde, op het laatst telde het klooster nog maar 14 bewoners.

De paters besloten het klooster te verkopen en de overgebleven leden verhuisden naar Teteringen. De overleden paters hadden in principe nog tot 2038 mogen blijven liggen, maar hun broeders maakten zich zorgen over het onderhoud van de graven.

Nu de paters zijn herbegraven, hoeft dat niet meer. "Dit was het laatste wat we nog voor onze overleden broeders konden doen", zei pater Rein van Langen, voor de herbegrafenis. "De paters blijven in Asten op deze manier."

LEES OOK: Uniek en ingrijpend: 200 paters uit Asten opnieuw begraven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.