FDF wil livestream van stikstofgesprek met bemiddelaar Remkes

30 juli 2022 om 11:10 • Aangepast 1 augustus 2022 om 11:57
nl
Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil dat er een livestream komt van het gesprek over het stikstofbeleid tussen LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en bemiddelaar Johan Remkes. "Zodat alle boeren in Nederland het open en transparant kunnen volgen. Wij hebben er geen vertrouwen in dat LTO de belangen van boeren voldoende behartigt", zegt FDF-voorzitter Mark van den Oever.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Hij zegt bij zijn achterban te horen dat iedereen zo'n liveverbinding wil om te zien wat er gebeurt in het eerste gesprek. Dat vindt volgens Van den Oever volgende week vrijdag om elf uur 's ochtends plaats. Hij weet nog niet of FDF zelf deelneemt aan het gesprek.

"Dat bekijken we nog. Of we doen het collectief met de rest van de belangenclubs, of helemaal niet."

Verkennend gesprek
Van der Tak van de LTO liet donderdag weten dat hij toch een verkennend gesprek wil voeren over het stikstofbeleid. Dat gebeurde na toezeggingen van premier Mark Rutte. Volgens FDF verraadt LTO Nederland de landbouwsector hiermee.

"Wij gaan ons beraden op onze strategie, nu Sjaak het front heeft verlaten. Eén ding is zeker: wij laten onze belangen niet door hem verkwanselen. Het is niet zo dat Sjaak gaat vertellen hoe het verder gaat lopen. Hij kan afspreken wat hij wil maar als FDF zegt dat er geen vrede komt, dan komt er geen vrede."

'Livestream niet bevorderlijk voor proces'

Bemiddelaar Johan Remkes vindt het geen goed idee om het gesprek over het stikstofbeleid via een livestream uit te zenden. "Dat is niet bevorderlijk voor het proces", zegt zijn woordvoerder desgevraagd. Het is beter om elkaar tijdens een fysieke bijeenkomst 'in de ogen te kunnen kijken', voegt hij daaraan toe.

Het is ook geen een-op-eengesprek tussen Remkes en de LTO, benadrukt de woordvoerder van Remkes. Het gaat om een breed gesprek tussen het kabinet en verschillende agrarische organisaties, onder begeleiding van bemiddelaar Remkes. Er zijn vijftien organisaties uitgenodigd - "een dwarsdoorsnede van de agrarische sector" - waaronder de LTO, zegt de woordvoerder. Dit gesprek vindt vrijdag plaats.

Na aanvankelijke aarzeling besloot de LTO recent toch aan het gesprek deel te nemen. Het is nog niet bekend hoeveel organisaties ingaan op de uitnodiging om over de stikstofplannen van het kabinet te praten. Dit wordt begin komende week duidelijk.

LEES OOK:

Merchandise levert actievoerende boeren tonnen op

Demonstraties boeren en optreden van politie gaan door, waar eindigt het?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!