Marco gebruikte 4 jaar anabolen: 'Ik heb geluk dat ik nog vader kan worden'

1 augustus 2022 om 20:30 • Aangepast 2 augustus 2022 om 09:20
nl
De 29-jarige Marco gebruikte vier jaar lang anabole steroïden om zijn sportprestaties te verbeteren. Hij merkte niet alleen veel voordelen, maar ook de negatieve kanten van het middel. Tijdens en na het gebruik kreeg hij hoge bloeddruk, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Toen zijn vriendin hem wees op hun kinderwens die door het spul in gevaar kwam, besloot hij te stoppen.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

Marco begon op zijn zestiende fanatiek aan krachttraining. "Het is een levensstijl. Ik stond zes dagen in de week in de sportschool. Na acht jaar trainen merkte ik dat ik een plafond bereikte waardoor mijn spieren steeds minder snel groeiden en mijn kracht verminderde."

De keuze voor anabolen was daarom snel gemaakt. "Ik kon via vrienden het middel kopen zodat ik wist wat ik kocht en wist wat het deed. Bij sportscholen waar veel bodybuilders komen, kun het het ook makkelijk onder de toonbank kopen. Dat maakt het makkelijk om te beginnen. Alle strakgetrokken lijven op social media hebben me ook beïnvloed, denk ik."

Zijn plan was om na een tijdje te stoppen met het middel, maar dat liep anders. "Ik begon met vier weken pillen nemen. Daarna is een nakuur nodig om het vrouwelijke hormoon oestrogeen te onderdrukken, dat wordt aangemaakt als je anabolen gebruikt. In totaal duurde mijn eerste periode tien weken."

"Dan is het een kleine stap om toch weer te gaan gebruiken."

Nadat hij gestopt was, merkte Marco al gauw dat zijn hormonen veranderden en dat hij last kreeg van de vrouwelijke hormonen. "Mijn spieren zakten weer in en ik had last van stemmingswisselingen. Ik voelde me futloos en moe en ik had minder zin om te sporten. Dan is het een kleine stap om toch weer te gaan gebruiken."

In plaats van pillen slikken ging Marco anabolen injecteren. Toen merkte hij ook negatieve kanten van het middel. "Ik zweette erg veel, had een hoge bloeddruk en kon 's nachts moeilijk slapen. Toch woog dat nog niet op tegen de voordelen. Ik had zin om te sporten, had veel kracht, veel zin in seks en ik werd erg gespierd."

"Door anabolen kan je onvruchtbaar worden."

Toch besloot hij te stoppen na een preek van zijn vriendin. "Ze dreigde het na vijf jaar uit te maken omdat ze kinderen wilde. Door anabolen kan je onvruchtbaar worden. Toen ik dat hoorde, besloot ik te stoppen."

Zo kwam Marco in contact met Diederik Smit, een internist van het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, die gespecialiseerd is in anabole steroïden. "Hij heeft me geholpen om af te bouwen met gels met anabolen erin. Om geen klachten als vermoeidheid en depressiviteit te krijgen, blijf ik een minimale hoeveelheid gebruiken."

"Om ooit een tweede kind te krijgen blijf ik de prikken zetten."

Marco doet er alles aan om zijn kinderwens in vervulling te laten gaan én met succes. "Ik zet iedere week een buikprik om vruchtbaar te blijven want gelukkig was ik dat nog. Inmiddels is mijn vriendin zwanger, maar om ooit een tweede kind te krijgen blijf ik de prikken zetten. Ik heb in ieder geval geluk dat ik nog vader word."

Terugkijkend op zijn gebruik accepteert Marco de situatie van nu. "Ik ben zo dom geweest om aan de anabolen te beginnen. De prikken en de minimale hoeveelheid die ik blijf gebruiken, zal ik dus moeten accepteren. Het is niet anders. Ik zou iedereen afraden eraan te beginnen."

Marco is niet zijn echte naam. We gebruiken deze naam vanwege zijn privacy. Zijn echte naam is wel bekend bij de redactie.

LEES OOK:

De gevaren van anabolen: onvruchtbaarheid en mannen met vrouwenborsten

Tilburgse internist zoekt toekomstige gebruikers van anabolen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!