Video

Goede hoop op het herstel van verbrande boom: 'Alles geven wat nodig is'

4 augustus 2022 om 13:36 • Aangepast 5 augustus 2022 om 09:01
nl
Terwijl de temperatuur donderdagochtend langzaam stijgt, staan in het plantsoen aan de Bandalaan in Eindhoven zeven mannen te zwoegen en te zweten. Ze leggen de eerste hand aan het herstel van de monumentale boom die vorige week afbrandde. Een crowdfundingsactie leverde ruim 9000 euro op voor het herstel van de boom.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Wie door de Bandalaan loopt hoort de hele ochtend het geluid van een kettingzaag. Het podium dat om de 262 jaar oude boom heen stond, wordt in stukken gezaagd en weggehaald. De mannen beschrijven het zelf als 'de eerste hulp die een verbrande boom nodig heeft'.

"De vlonder bestond uit kunststof en hout. Die kleine verbrande stukjes moeten zo snel mogelijk met de hand verwijderd worden uit de grond. Zo kunnen we de wortels van de boom sparen", legt Ton Stokwielder van Stichting Wereldboom uit.

Daarnaast legt het team een nieuwe grondlaag aan. "De stam van de boom, de bladeren en de takken aan de top van de boom zijn flink beschadigd. Door hoogwaardige compost te leggen, hopen we de boom alle voedingsstoffen te geven die nodig zijn."

"Over 40 jaar herrezen uit de dood."

Met de werkzaamheden hopen de mannen dat de boom gered kan worden. En er is zeker hoop. Volgens Ton zijn er twee scenario's mogelijk bij het herstel van de boom. "We hopen dat de boom zich door ons werk vanuit de takken aan de top herstelt. Als dat niet lukt omdat de stam dood is, richten we ons op het wortelstelsel dat nog gezond is. Als dat lukt is de boom over 40 jaar herrezen uit de dood als een 'nieuwe' gezonde boom."

Scenario één heeft volgens hem zo'n tien procent kans om te slagen. Maar scenario twee, waarbij ze zich focussen op de wortels van de boom, heeft wel zeventig tot tachtig procent kans om te slagen. Om de wortels zo veel mogelijk kans op herstel te geven, staat er sinds donderdag ook een hekwerk om de monumentale boom.

"Ik verwacht dat het een ongeluk was."

Woensdag zijn drie tieners opgepakt voor de brand die uitbrak bij de wereldboom. Het gaat om twee verdachten van 16 en 18 uit Eindhoven en een man van 18 uit Nuenen. "Ik verwacht dat het een ongeluk is geweest. Dat het enorm uit de hand is gelopen."

Het team verwacht vrijdagochtend klaar te zijn met de herstelwerkzaamheden en vanaf dan is het hopen dat de boom het redt.

Zo zag de brand in de boom eruit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!