Dinja van Liere met team naar de Spelen én brons individueel: wat een WK

8 augustus 2022 om 21:46 • Aangepast 10 augustus 2022 om 10:02
nl
Dinja van Liere heeft nu al een WK dressuur achter de rug om van te dromen. De amazone uit Uden behaalde maandag in het Deense Herning de bronzen medaille in de Grand Prix Special. Een dag eerder plaatste ze zich met de Nederlandse equipe voor de landenwedstrijd tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van ANP
Geschreven door

Van Liere kwam tijdens de wedstrijd van maandaag met haar paard Hermès tot een score van 79,407 punten. De overwinning ging naar Charlotte Fry, de Britse behaalde met Glamourdale 82,508 punten.

Cathrine Laudrup-Dufour, die voor eigen publiek reed, was goed voor zilver. Met Vamos Amigos kwam ze tot een totaal van 81,322. Van Liere bleef onder anderen de ervaren Duitse Isabell Werth voor.

2022 topjaar
2022 kan dus niet meer kapot voor de bijna 32-jarige Van Liere. Een jaar geleden had ze normaal gesproken mee mogen doen aan de Olympische Spelen van Tokio. Een administratieve fout van de internationale federatie, FEI, kon echter niet tijdig worden rechtgezet. Ze ging 'slechts' als reserve mee.

Van Liere raakte door deze tegenvaller niet gedeprimeerd. Sterker nog, ze had alle vertrouwen in een goed WK, een toernooi waaraan ze nooit eerder had deelgenomen. Van Liere werd in de Deense arena als een serieuze concurrent beschouwd. Vorig jaar won ze een topwedstrijd in het gerenommeerde concours in de Duitse stad Aken en eerder dit jaar werd ze met Hermès nationaal kampioen.

'Doel foutloze proef'
Met haar landgenoten eindigde Van Liere in de landenwedstrijd als vijfde. Een plek bij de eerste zes volstond voor een olympisch ticket. Maar Van Liere was nog lang niet verzadigd. Ook tijdens de individuele wedstrijd wilde ze top presteren. “Het doel was om een foutloze proef neer te zetten", zegt ze op de website van hippische bond KNHS.

"Iedereen zei tegen me: Doe er nog maar een schepje bovenop. Maar ik heb in overleg met mijn trainer Rieky Young (uit Vorstenbosch, red.) besloten om dat juist niet te doen, maar om foutloos te willen blijven. Dat is gelukt."

'Het kan beter'
Toch liet Hermès haar twee keer schrikken. “Maar we hadden geen grote fouten. Daarin zie je dat Hermès steeds volwassener en steeds meer ervaren wordt. Toch kan het nog beter."

De Udense doelt op haar paard en op haar eigen prestaties. "Ik ben heel, heel erg blij met deze proef", zei ze maandagavond op Radio 1. "Hermès is betrekkelijk jong voor dit niveau. Er zit nog veel rek in. Ik hoop dat hij fit blijft en dat ik met hem tot 'Parijs' veel kan trainen."

"Ons grote doel hier was een medaille halen", vertelt Van Liere, die niet uitsluit dat ze woensdag in de afsluitende kür weer voor een plak gaat. Veel verder vooruit wil ze nog niet kijken. "Er komen veel mooie wedstrijden aan, maar ik ga geen al te lange termijnplanning maken. Ik leef van wedstrijd naar wedstrijd."

LEES OOK: Dinja van Liere met ander paard en als reserve mee naar de Spelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!