Hitteblog: Eindhoven de heetste van ons land • Lakedance één groot feest - Omroep Brabant
Liveblog

Hitteblog: Eindhoven de heetste van ons land • Lakedance één groot feest

13 augustus om 20:24 • Aangepast 15 augustus om 10:20
nl
Het is zaterdag weer een tropische dag in Brabant. In dit liveblog hebben we je op de hoogte gehouden van het laatste nieuws over de hitte.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

Heb jij leuke foto's van deze zomerse dag? Stuur ze naar ons via deze link!

Liveblog

20.50

Ideale omstandigheden voor Lakedance

De dertigste editie van Lakedance was al eerder gepland, maar corona gooide ook voor de trouwe fans van dit muziekevenement roet in het eten. Deze zaterdagavond konden ze dan toch los gaan bij Aquabest, op de grens van Son en Best. Het is al de hele dag een feest van jewelste. Wat wil je met zulke zomerse omstandigheden, zelfs om negen uur 's avonds.

Lakedance 2022: één groot feest (foto: Eileen Janssen).
Lakedance 2022: één groot feest (foto: Eileen Janssen).
20.20

Om acht uur 's avonds nog bijna 30 graden

In heel Brabant was het tien over acht zaterdagavond nog bijna 30 graden. Dit blijkt uit gegevens van het KNMI. Heetste plaats in onze provincie en zelfs van ons land op dat moment was Eindhoven met 29,9 graden. In Woensdrecht bleef het kwik steken op 29,8; in Volkel op 29,7. In Gilze-Rijen was het toen 29,4.

Eerder op de dag werd in Woensdrecht nog wel de hoogste temperatuur in Brabant op deze 13e augustus genoteerd: 32,9.

18.00

Redding voor gestrande reizigers

Ongeveer 150 mensen hebben zaterdag zeker een uur en een kwartier in een trein gezeten, die bij Zevenbergschen Hoek was gestrand. Pogingen om hen te evacueren via een andere trein en bussen mislukten, totdat tegen kwart over vijf een andere trein wel redding wist te brengen. Tijdens het wachten kregen de passagiers water, omdat de temperatuur zowel binnen als buiten zo hoog was.

Het kan nog tot zeven uur zaterdagavond duren voordat het treinverkeer tussen Rotterdam en Breda is hersteld; de gestrande trein moet nog worden afgesleept.

LEES OOK: Trein gestrand: reizigers meer dan uur vast in hitte

17.10

Gier voorkomt brand in Vlijmen

Waar gier al niet goed voor kan zijn. Een boer bedacht zich zaterdagmiddag geen moment toen hij een beginnende brand op een akker zag. De agrariër besloot het vuur te doven met stront uit een giertank. En met succes. De melding over de beginnende brand op de Voorste Zeedijk in Vlijmen kwam rond tien over twee binnen bij de meldkamer van de brandweer, maar die hoefde uiteindelijk niet meer in actie te komen.

De boer aan het werk (foto: Iwan van Dun/SQ Vision).
De boer aan het werk (foto: Iwan van Dun/SQ Vision).
16.45

Trein gestrand, 'maar temperatuur is te doen'

Vanaf ongeveer vier uur zaterdagmiddag staat er een trein stil tussen Breda en Roosendaal. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen zitten er 150 mensen in de trein, die bij Zevenbergschen Hoek is gestrand. Hij voegt eraan toe dat het 'qua temperatuur goed te doen is' en dat er water wordt uitgedeeld. Waarom de trein niet verder kan, is onduidelijk. Het defect zou rond kwart over vijf opgelost moeten zijn, maar dat is de vraag. Mogelijk moeten de inzittenden wachten op een andere trein om de reis te kunnen voortzetten. De gestrande trein heeft gevolgen voor het traject Dordrecht - Roosendaal en Rotterdam Centraal - Breda.

15.10

Maximumtemperaturen om 15.00 uur

Woensdrecht was om 15.00 uur de warmste plek van Nederland met 32,9 graden. Mogelijk stijgt de temperatuur in de komende uren nog wat verder:

  • Gilze-Rijen: 32,4 graden
  • Eindhoven: 32,1 graden
  • Volkel: 31,7 graden
13.49

Bosbrand Valkenswaard geblust

Aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard woedde van halftwee tot twee uur zaterdagmiddag een bosbrand. Vanwege het hoge risico vanwege de droogte werden meerdere voertuigen opgeroepen. De brandweer spreekt over een stuk van dertig bij dertig meter. Vrijdag woedde ook al een bosbrand bij de Eindhovenseweg, toen aan de kant van Waalre.

13.38

Op het balkon met de ventilator

Wilbert is lekker aan het chillen op zijn balkon in de schaduw. Met de ventilator aan. "Goed toeven!"

Goed toeven op het balkon van Wilbert (foto: Wilbert Daamen).
Goed toeven op het balkon van Wilbert (foto: Wilbert Daamen).
13.19

Ronald komt de dag door met zijn ventilator

Ronald heeft het vandaag goed bekeken. Met zijn waterventilator kan hij lekker afkoelen, zo laat hij weten.

Foto: Ronald Brans.
Foto: Ronald Brans.
13.04

Worstenbroodjes opwarmen in de hitte

Krijg jij door deze hitte ook zo'n zin in worstenbroodjes? Jasper wel én bedacht een creatieve manier om ze op te warmen. Je ziet het in onderstaande video.

Wachten op privacy instellingen...
12.24

Laat hond niet in stilstaand water zwemmen

Ook huisdieren hebben mogelijk verkoeling nodig op deze tropische dag. Maar pas op: laat je hond niet in stilstaand water zwemmen. Die oproep doet Meldpunt 114.

Wachten op privacy instellingen...
12.16

Hitte maakt slaperig

Lenie Vos is deze zaterdag met de auto onderweg naar het strand, om daar af te koelen. De rit en de hitte maken de kleine op de achterbank slaperig, zo is te zien op de foto die ze stuurt.

Foto: Lenie Vos.
Foto: Lenie Vos.
11.48

Lange rij wachtende reizigers in de hitte

Het was zaterdagochtend en in het begin van de middag erg druk bij het station in Eindhoven. De komende weken rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Tilburg en Eindhoven en Den Bosch. Er worden extra bussen ingezet richting Boxtel, maar daar stond zaterdag een lange rij reizigers die in de hitte moesten wachten. Rond halfvier 's middags was de rij weg en stonden voldoende bussen te wachten.

Wachten op privacy instellingen...
11.36

Files richting het strand

Vanwege de hitte staan er meerdere files richting de Zeeuwse kust. Zo ook op de A4 tussen de Belgische grens en Hoogerheide.

Wachten op privacy instellingen...
11.02

Mooie zonsopkomst bij Andel

Wachten op privacy instellingen...
10.18

Eerste officiële hittegolf een feit

Voor het eerst sinds twee jaar tijd is er in Nederland sprake van een officiële hittegolf. Om tien uur werd in De Bilt een temperatuur van 25 graden gemeten. Vrijdag was er in Brabant al sprake van een regionale hittegolf.

Vorig jaar kwam het in De Bilt niet tot een hittegolf. In 2020 was er een van 5 tot en met 17 augustus.

De hittegolf zal nog een aantal dagen aanhouden. Zaterdag en zondag wordt het opnieuw ruim dertig graden in De Bilt. De dagen daarna neemt de kans op buien toe, maar blijft het kwik waarschijnlijk nog enkele dagen boven 25 graden uitkomen. De hittegolf eindigt bij een maximumtemperatuur onder de 25 graden.

09.33

Het weer van zaterdag

Het is deze zaterdag zonnig en op de meeste plaatsen weer tropisch warm. In onze provincie kan het lokaal zelfs 34 graden worden. Er waait een zwakke tot matige wind vanuit het zuidoosten en het blijft de hele dag droog. We spreken van een tropische dag bij een temperatuur van boven de dertig graden.

Zaterdagnacht blijft het helder en kunnen we temperaturen verwachten van vijftien tot twintig graden.

09.29

Rijkswaterstaat koelt Haringvlietbrug

Vanwege de hitte gaat Rijkswaterstaat zaterdag en zondag de Haringvlietbrug (A29) koelen. Dat gebeurt tussen elf uur 's ochtends en zeven uur 's avonds. Een blusboot koelt dan de onderkant van de brug. Dit moet ervoor zorgen dat de stalen brugonderdelen in de hitte niet of minder erg uitzetten. Als onderdelen teveel uitzetten, kunnen bruggen namelijk niet meer goed open of dicht.

Het koelen veroorzaakt geen hinder voor het vaar- en wegverkeer. Verkeer moet wel rekening houden met water op de weg.

08.13

Brandweer roept op: maai bermen bij natuurgebieden

Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment flink verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

De bermen zijn volgens de brandweer uiterst droog. Een vonk vanaf een weg is genoeg om een natuurbrand te veroorzaken. Ook is er minder bluswater beschikbaar uit beken, sloten en grachten door de droogte. Het bluswater moet soms van ver komen.

06.00

Regionale hittegolf

Sinds vrijdagochtend kunnen we spreken van een regionale hittegolf in Brabant. Dat meldde Weerplaza op basis van de weerstations in Eindhoven, Volkel en Woensdrecht. Als het in Gilze-Rijen zaterdag minimaal 25 graden wordt, kunnen we ook daar spreken van een hittegolf. En dat gaat zonder twijfel lukken. Voor een hittegolf moet er sprake zijn van vijf zomerse dagen van 25 graden of meer op rij, waarvan drie boven 30 graden.

LEES OOK: Regionale hittegolf in grote delen van Brabant een feit

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone