Liveblog

Hitteblog: warmste 14 augustus ooit • laatste dag Park Hilaria

14 augustus 2022 om 10:22 • Aangepast 15 augustus 2022 om 10:36
nl
Het is ook zondag weer een tropische dag in Brabant. In dit liveblog hebben we je op de hoogte gehouden van het laatste nieuws over de hitte.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Heb jij leuke foto's van deze zomerse dag? Stuur ze naar ons via deze link!

Liveblog

18.00

Bezoekers brengen warme dag door op kermis

De hitte heeft duizenden bezoekers niet tegengehouden om te zwieren en zwaaien. Bij Park Hilaria in Eindhoven was het zondag vol met kermiszangers. "Ondanks de hitte, willen we toch even de sfeer proeven", vertelt een vrouw.

LEES OOK: Bezoekers komen de hitte door in Park Hilaria: 'Veel water drinken'

16.01

Datum-warmterecord over alle weerstations gesneuveld

Sinds er om twee uur een temperatuur van 32,7 graden werd gemeten in Gilze-Rijen, is het datum-warmterecord van alle weerstations gesneuveld. Het vorige record voor deze datum was 32,5 graden en werd in 1975 gemeten in Hoek van Holland.

Inmiddels is het alweer een stukje warmer in Gilze-Rijen. Iets na half vier werd er een temperatuur van 33,4 graden gemeten. Daarmee is het op dit moment de warmste plek in heel Nederland. Ook in de rest van onze provincie lopen de temperaturen op. Zo is het in Woensdrecht 32,7 graden, in Eindhoven 33,1 graden en in Volkel 32,6 graden.

Deze ochtend was het officieel al de warmste 14 augustus sinds de metingen in 1901 begonnen. De temperatuur in De Bilt was toen 29 graden.

15.57

Nog meer mooie plaatjes in Breda

Ook Henk Voermans trok met zijn camera door Breda voor wat mooie plaatjes. Hij legde onder meer een regenboog vast bij de fontein in Stadspark Valkenberg en zag daar wat kuikentjes lopen.

Foto: Henk Voermans.
Foto: Henk Voermans.
Foto: Henk Voermans.
Foto: Henk Voermans.
15.43

Genieten in Breda

Paul trok deze zondag door Breda om vast te leggen hoe mensen de hitte doorkomen. Zo wordt er onder meer genoten van een koud biertje op het terras en een plons in het water.

Foto: Paul Hermans.
Foto: Paul Hermans.
Foto: Paul Hermans.
Foto: Paul Hermans.
15.40

Binnenblijven vanwege de hitte

Buiten in het zonnetje zitten is er in deze hitte niet bij voor Wilbert. "Relaxen in huis met rolluiken dicht en ventilator aan", schrijft hij.

Foto: Wilbert Daamen.
Foto: Wilbert Daamen.
15.00

Temperaturen vanmiddag

Wachten op privacy instellingen...
12.25

Het is officieel de warmste 14 augustus

Om 11:50 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 29 graden en daarmee is het officieel de warmste 14 augustus sinds de metingen in 1901 begonnen. Het vorige record voor deze datum was slechts 28,7 graden en werd gemeten in 1973.

In Brabant is het trouwens nóg warmer. In Woensdrecht is het nu 30,5 graden. Bij een temperatuur boven 32,5 graden sneuvelt ook het datum-warmterecord over alle weerstations.

11.44

Ties geniet van koelte op camping

Genieten in de zon doe je het beste veilig én dus ook met mate. Daarom zoekt Ties dit weekend verkoeling in de tent van de caravan, en wel op camping De Achterste Hoef in Bladel. Groot gelijk Ties. Geniet ervan.

09.44

Laatste dag Park Hilaria

Zondag is de laatste dag van de welbekende kermis Park Hilaria in Eindhoven. Ook in de hitte wordt er als vanouds genoten van de vele kermisattracties op de Kennedylaan. Park Hilaria trok al in het openingsweekend 150.000 bezoekers en lijkt ook dit weekend weer vele tienduizenden mensen naar de Kennedylaan te trekken, ondanks de hoge temperaturen.

Op kermis Park Hilaria in Eindhoven worden vooralsnog geen extra maatregelen genomen. "Op het terrein is geen zonnebrand aanwezig. Dus smeer jezelf thuis in met een hoge beschermingsfactor", zei de organisatie eerder. Ook waarschuwt ze mensen hun kleding aan te passen en het hoofd koel te houden door de schaduw tijdig op te zoeken.

09.35

Regionale hittegolf: 33 graden in Brabant

Het is niet verrassend meer, maar ook vandaag wordt het warm in Brabant. Het belooft volgens diverse weerdiensten zondag maximaal 33 graden te worden. Sinds vrijdagochtend kunnen we zelfs spreken van een regionale hittegolf in Brabant. Dat meldde Weerplaza op basis van de weerstations in Eindhoven, Volkel en Woensdrecht. Sinds zaterdag kunnen we ook in Gilze-Rijen spreken van een hittegolf.

Voor een hittegolf moet er sprake zijn van vijf zomerse dagen van 25 graden of meer op rij, waarvan drie boven 30 graden.

LEES OOK: Regionale hittegolf in grote delen van Brabant een feit

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.