Hufterboetes het vaakst uitgedeeld in Tilburg: 'Ze rijden hier als gekken'

15 augustus 2022 om 13:22 • Aangepast 16 augustus 2022 om 12:06
nl
De meeste hufterboetes voor asociaal rijgedrag of overlast werden in onze provincie uitgedeeld aan Tilburgers. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Landelijk scoort de stad na Amsterdam het hoogste op de ranglijst. Maakt dat Tilburgers ook de grootste hufters? Zelf denken inwoners van niet, al zien zij vaak gedrag dat niet door de beugel kan. "Iedereen doet wel eens wat hufterigs."
Profielfoto van Evie HendriksProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door
Evie Hendriks & Jan Waalen

"Iedereen doet wel eens wat hufterigs en de boetes die je daarvoor krijgt zijn terecht", zo reageert een Tilburger maandag op het onderzoek van RTL Nieuws. In zijn stad worden hufterboetes net iets vaker uitgedeeld dan in de rest van Nederland.

Bij dit gedrag horen boetes voor geluidsoverlast, rechts inhalen, foutparkeren, over de stoep rijden en ander asociaal rijgedrag. Per duizend Tilburgers werden er 70 hufterboetes uitgedeeld in 2021. Alleen in Amsterdam waren dit er meer met 75 boetes per duizend inwoners.

"Ik zie geregeld huftergedrag maar dat Tilburg op een tweede plek staat, verrast me toch. Foutparkeren wordt hier in de stad veel gedaan. Iemand denkt dan dat de laad en los plek wel een mooie parkeerplaats is. Zelf rij ik wel eens te hard maar dat vind ik nog wel meevallen", biecht een vrouw eerlijk op.

"Ik zou een hoop mensen hufterboetes geven."

De plek op de ranglijst verbaast een andere vrouw juist helemaal niets. "Ik zie vaak gevechten op straat dus het verbaast me niet. Ik zou een hoop mensen hufterboetes kunnen geven", lacht ze.

De ene Tilburger blijkt er meer last van te hebben dan de andere. Zo zegt een man: "Er wordt veel vernield in mijn wijk. De scooter van mijn collega was laatst beschadigd en er was glas uit het bushokje gesloopt."

"Ik vind het allemaal wel meevallen maar dat zal wel liggen aan de rustige wijk waar ik woon. Ik hoor en lees wel veel over overlast en asociaal rijgedrag", zegt een andere man.

"Ze rijden hier als gekken."

Dat rijgedrag herkent een vrouw die in de Reeshof woont. "Ze rijden hier als gekken om zo dicht mogelijk bij de winkels te staan. Zo rijden automobilisten te hard en pikken ze vlug een plek in als je wil inparkeren."

De gemeente Tilburg vermoedt dat de huftersboetes voor asociaal rijgedrag met twee zaken te maken hebben. Zo zorgt een inrijverbod in de Nieuwlandstraat er sinds 1 juli 2021 voor dat de straat een bonnenkampioen is geworden. "Door de scanauto's worden hier heel veel boetes uitgedeeld. De pakkans is door deze auto's 100 procent", laat de woordvoerder van de gemeente weten.

Andere veranderingen in de stad spelen hierin ook mee, denkt de gemeente. "Veel onbetaalde parkeerplekken zijn veranderd naar parkeerplaatsen voor vergunninghouders. Dat zorgde het afgelopen jaar ook voor veel boetes voor foutparkeren."

"Mijn streken wel verleerd."

Eerlijk zijn sommige Tilburgers wel. Zo geeft een man toe zelf wel eens huftergedrag te hebben vertoond. "Toen ik jonger was, gaf ik onnodig extra gas maar met deze benzineprijzen verleer je die streken wel", lacht hij.

LEES OOK: Tilburgse straat is ware bonnenkampioen: 'Je wordt zo bekeuring ingestuurd'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!