'Laffe actie' schokt nabestaanden: herdenkingsplek in De Peel vernield

23 augustus 2022 om 13:04 • Aangepast 24 augustus 2022 om 12:10
nl
De herdenkingsplek voor natuurbeschermer Frans Swinkels in De Peel in Deurne is vernield. "De nabestaanden van Frans zijn geschokt en wij ook", laat de Brabantse Milieufederatie (BMF) dinsdag weten. De organisatie kreeg maandag het 'onthutsende bericht' van de vernieling en heeft aangifte gedaan bij de politie. "Het is een laffe actie, je blijft met je tengels van andermans spullen af. Zeker van een herdenkingsplek", zegt woordvoerder Jesper Bekkers.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Frans Swinkels overleed in 2020. Hij werkte van 1999 tot aan zijn overlijden voor de BMF. Hij was onder meer vice-voorzitter van de Werkgroep Behoud de Peel.

De herdenkingsplek aan het Leegveld in Deurne bestaat uit een boom en een bankje met inscriptie en werd begin dit jaar onthuld. Nu is de herdenkingsboom afgezaagd en de bank zwaar beschadigd. Onder meer het middenstuk van de rugleuning is uit het bankje gezaagd. Daarop stond een tekst die herinnert aan Swinkels. Eerder in mei was de plek volgens de milieuclub al beklad met graffiti.

"Je kunt het oneens zijn met ons, maar ga dan het gesprek aan."

"Je kunt het oneens zijn met ons, maar ga dan het gesprek aan", reageert een BMF-woordvoerder. "Je doet dat niet op deze manier. Ze zijn echt een grens overgegaan nu." Hij wil niet speculeren over de vraag wie er achter de vernielingen zit.

"We zijn met allerlei partijen in gesprek over een vitale Peel en over de aanpak van de stikstofcrisis", geeft Bekkers aan. "Dat doen we onder andere met de gemeente en boerenorganisatie ZLTO. Ik hoop dat alle partijen in hun netwerk informeren om te zoeken naar de dader. Onze oproep is om bij een vermoeden de politie in te schakelen zodat zij de dader kunnen vinden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.