Groot deel van Brabant ruikt brandlucht, brandweer legt uit hoe dat komt - Omroep Brabant

Groot deel van Brabant ruikt brandlucht, brandweer legt uit hoe dat komt

2 september om 09:39 • Aangepast 12 september om 16:00
nl
Als jij een opvallende brandlucht ruikt 's ochtends ben je niet de enige. De brandweer krijgt overal in de provincie veel meldingen van stankoverlast. De boosdoeners? Natuurbranden in natuurgebied De Peel en in Best. Waarschijnlijk houdt de stank nog dagen aan.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

De brandweer weet er alles van, legt een woordvoerder uit. "Ook vannacht hebben we weer veel meldingen gekregen van mensen die klagen over brandlucht", zegt een woordvoerder van de brandweer. "Dat is eigenlijk al zo sinds het uitbreken van de brand in De Peel. Maar vannacht was het ook in Best raak."

"De wind zorgt er nu juist voor dat zo'n wolk goed te ruiken is."

Want in Best ging donderdagnacht een flink stuk bos in vlammen op, en ook de brand in natuurgebied De Peel woedt twee dagen later nog steeds. Dat je 's ochtends een vaak chemische brandlucht ruikt, is te verklaren bij de brand in De Peel. Door het veen in De Peel komen er andere geuren vrij dan bij alleen een houtbrand. Dit kan een meer chemische geur veroorzaken.

Bovendien kan die lucht 's nachts verdere afstanden afleggen. "Over het algemeen gaat 's nachts de wind liggen. Bij een sterke wind wordt de stank opgelost en is de geur minder intensief, maar de rustige wind zorgt er nu juist voor dat zo'n wolk bij elkaar blijft en goed te ruiken is. Ook verder van de brand vandaan."

Zo wordt er in Tilburg geklaagd over een bosbrand in Best, terwijl er in Eindhoven én Breda nog altijd klachten binnenkomen over stankoverlast door de brand in De Peel.

"We zijn ons daar bewust van en zijn de situatie continu aan het monitoren. Er zijn geen concentraties van schadelijke stoffen gevonden die erop wijzen dat we moeten ingrijpen. Mensen die overlast ervaren kunnen we enkel aanraden om ramen en deuren gesloten te houden."

"Als er in Duitsland paasvuren zijn, zijn daar ook in Nederland klachten over."

Dat je die geur zo ver nog ruikt, is overigens niet 'bijzonder bijzonder', meldt de brandweer. "Als er in Duitsland veel paasvuren worden aangestoken, zijn daar ook in Nederland klachten over bij onze meldkamers. Dat is hoe snel dat gaat: rook kan over hele lange afstanden voortbewegen en tot overlast leiden."

Hoe ver precies? Dat is lastig te zeggen, aldus de brandweer.

"Maar om een indicatie te geven: de eerste dag dat er in De Peel brand was, hebben wij veel meldingen gekregen van de overlast. Die meldingen gingen tot aan Budel-Dorplein, het meest zuidoostelijke dorp in Brabant. Dus ja, je mag gerust zeggen dat het om de wijde omtrek gaat", besluit de woordvoerder.

LEES OOK:

Brandende waxinelichtjes gevonden bij natuurbrand in Best

Brandweer schaalt Peelbrand verder af, komende nacht wel meer rook verwacht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone