Boswachter is boos: 'Met waxinelichtjes in een bos: te absurd voor woorden' - Omroep Brabant

Boswachter is boos: 'Met waxinelichtjes in een bos: te absurd voor woorden'

4 september 2022 om 11:28 • Aangepast 13 september 2022 om 17:18
nl
Frans Kapteijns wordt niet gauw boos, maar over de bos- en natuurbranden die de afgelopen weken her en der zijn ontstaan, kan de boswachter uit Oisterwijk zich enorm opwinden. “Met waxinelichtjes in een bos gaan zitten. Dat is te absurd voor woorden.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Ik heb het zelf ook een keer meegemaakt", vertelt Frans in het Omroep Brabant-radioprogramma Weekend. "Als toezichthouder. Het was augustus en bloedheet. Ik zag daar een juffrouw van een school zitten, middenin een kring met waxinelichtjes. Levensgevaarlijk. 'Die vallen echt niet gauw om', zei ze. Een kind hoeft er maar een om te stoten en de hel brandt los. Ongelooflijk.”

Net als wat donderdagnacht mogelijk in Best is gebeurd. Een groep van Scouting Lierop hield er een speurtocht. Daar is toen met waxinelichtjes en een gasbrander wat mis gegaan, zo is het sterke vermoeden van de politie. Officieel is de oorzaak nog niet vastgesteld. Het gevolg was wel dat er een stuk natuur aan de Schietbaanlaan afbrandde.

"Ik snap niet dat mensen zo onvoorzichtig zijn."

“Ik snap niet dat mensen niet snappen dat je in deze tijd van het jaar voorzichtig moet zijn. Iedereen denkt toch logisch na?”, vertelt Frans. “Natuurbranden ontstaan in ons land zelden of nooit spontaan. In een zeldzaam geval door een bliksemschicht of omdat een stukje glas is blijven liggen en is gaan gloeien."

"Maar dat glas is wel door de mens achtergelaten. Dus dan is er toch sprake van geweest dat het vuur is aangestoken, bewust of onbewust. En dan blijken er ook mensen te zijn die vuurwerk in een bos gooien.”

Zijn boodschap is duidelijk: wees extra voorzichtig. “Het is overal enorm droog. Als het ergens gaat branden, dan jagen de vlammen in sneltreinvaart door bos en hei. Ik hoop dan ook dat er geen mensen met vuur bos of natuur inlopen. Bovendien kun je ook jezelf nog in gevaar brengen als er ergens iets gaat branden: waar moet je dan naar toe? Je moet oppassen.”

"Toezichthouders gaan extra optreden."

Inmiddels is besloten dat meer toezichthouders bezoekers van natuurgebieden extra gaan waarschuwen op het gevaar van het ‘spelen’ met vuur. Frans: “Gastheren en gastvrouwen gaan wat vaker optreden. Gelukkig komt dat meestal goed over: mensen zeggen dat ze er niet zo bij hebben stilgestaan. Wanneer je mensen die een hond uitlaten erop moet wijzen dat het dier aangelijnd moet zijn, dan wil je nog wel eens een grote mond krijgen.”

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone