Vervallen boerderij uit 1700 in Drenthe 'stikstof-goudmijn' voor Brabant

6 september 2022 om 20:30 • Aangepast 19 september 2022 om 15:35
nl
Als je een huis koopt, dan wil je er normaal gesproken snel gaan wonen. De provincie Brabant had echter een heel andere reden om ruim twee jaar geleden een boerderij in nota bene Drenthe op te kopen. Met het optrekje in de buurtschap Kraloo is sindsdien echter niks gebeurd. “Volgens mij is hier één keer iemand van de provincie geweest”, zegt de huidige bewoonster.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van RTV Drenthe
Geschreven door
Hans Janssen & RTV Drenthe

De provincie heeft de boerderij niet opgekocht om die over te nemen, voor bijvoorbeeld een Bed&Breakfast of een nevenvestiging van het provinciehuis, maar juist om die te beëindigen. Ruim twee jaar geleden haalde het provinciebestuur zelfs de toorn op de hals van enkele andere provincies, het rijk en van de eigen Statenleden. Ze had de boerderij in Drenthe opgekocht om met de stikstofrechten het Logistiek Park Moerdijk aan te kunnen leggen.

Nadat alle vergunningen zijn ingetrokken, mogen er bedrijfsmatig geen dieren meer gehouden worden op het terrein. Dat scheelt dus stikstof en daarin ziet Brabant de kans schoon om Logistiek Park Moerdijk aan te leggen. De rechten van de boerderij bij Ruinerwold waren niet genoeg en dus kocht de provincie ook een boerderij op in Zeeland en twee in Noord-Holland. Vandaar dat ook die provincies gepikeerd reageerden.

Om die boerderijen te vinden, zijn ambtenaren van de provincie Brabant op Funda gaan snuffelen, weet RTV Drenthe. En daar kwamen ze onder meer het eeuwenoude pand in Kraloo tegen. Overigens is niet alleen op basis van de foto's op Funda besloten de boerderij te kopen. Ronnes: "Medewerkers van de provincie zijn bij de boerderij geweest." Wat ze daar gezien zullen hebben is een boerderij uit 1700 in vervallen staat. Kapotte ramen, van binnen kan je via gigantische kieren zo naar buiten kijken en door houtworm zijn er gaten in houten balken aangebracht en er ligt flink wat houtstof in de boerderij.

"Aan de hand van berekeningen kwamen boerderijen in beeld."

De provincie heeft dus niet bepaald gekozen voor het pand in Kraloo, omdat het een typisch Saksische boerderij is met een rieten dak of vanwege de rustige ligging. "Aan de hand van berekeningen kwamen zoekgebieden voor boerderijen in beeld", vertelt Ronnes. "Binnen deze zoekgebieden moesten boerderijen gevonden worden om de stikstofdepositie van Logistiek Park Moerdijk te compenseren.”

Bij de boerderij, die sinds 2019 te koop stond, staan vijf pluimveestallen met ongeveer 45.000 vleeskuikens, zo meldt RTV Drenthe. Deze stallen waren goed voor een vergunning om iets meer dan 10.000 kilogram stikstof per jaar uit te stoten.

Eén van de pluimveestallen (foto: Stefan Klomp/RTV Drenthe).
Eén van de pluimveestallen (foto: Stefan Klomp/RTV Drenthe).

"Nadat alle vergunningen zijn ingetrokken en er bedrijfsmatig geen dieren gehouden mogen worden, wordt de locatie te koop aangeboden. Een deel is al ingetrokken", vertelt Ronnes over het lot van de boerderij, waar sinds ruim een jaar een vrouw antikraak woont. Ze weet dat de provincie Brabant haar woonplek heeft gekocht, maar: "Volgens mij is hier één keer iemand van de provincie geweest."

"Provincie wil locatie netjes achterlaten."

Ronnes: "In overleg met de toekomstige eigenaar wordt bekeken of de stallen hergebruikt kunnen worden voor andersoortige bedrijvigheden." Dat wil zeggen andere activiteiten dan het bedrijfsmatig houden van dieren.

"Voor zover dat niet het geval is, worden stallen gesloopt. De provincie Brabant zorgt dan voor de sloop van stallen, inclusief de kosten daarvan. De provincie wil uiteraard de locatie netjes achterlaten."

LEES OOK:

'Het lijkt het wilde westen wel', zegt de politiek over opkopen boerderijen in andere provincies

Minister Carola Schouten tikt provincie op de vingers voor 'lukraak' opkopen van boerderijen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!