Elektriciteitsnet gaat van slot: grote bedrijven worden weer aangesloten

9 september 2022 om 11:06 • Aangepast 19 september 2022 om 16:42
nl
Nieuwe bedrijven in Brabant kunnen vanaf december weer worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat meldt netwerkbeheerder Tennet. Sinds begin juni werden er geen nieuwe bedrijven meer aangesloten omdat de maximale capaciteit was bereikt.
Profielfoto van Cor BoumaProfielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Cor Bouma & Liam Toll

Dit geldt zowel voor de afname van stroom als voor het opwekken. De snelle toename van het aantal warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de verduurzaming van de industrie zorgde ervoor dat de capaciteit van het elektriciteitsnet de explosief stijgende vraag niet kon bijbenen.

Lager verbruik op piekmomenten
Netbeheerders Tennet en Enexis vroegen bestaande bedrijven om tegen een vergoeding minder stroom te verbruiken op piekmomenten. Dit verzoek heeft voldoende ruimte op het stroomnetwerk opgeleverd om vanaf december weer bedrijven aan te sluiten. Zowel voor het verbruik van stroom als voor het terugleveren van opgewekte stroom.

Om de capaciteit van het stroomnet te vergroten, investeert Tennet de komende tien jaar ongeveer twee miljard euro in Brabant en Limburg. In onze buurprovincie zijn de problemen net zo groot.

Elektriciteitssnelweg
Zo wordt de bestaande 380kV-verbinding (elektriciteitssnelweg) tussen Geertruidenberg en Maasbracht versterkt om meer elektriciteit te transporteren. In Brabant wordt er verder gewerkt aan nieuwe hoogspanningsstations in onder meer Halsteren, Boxmeer en Tilburg.

Wethouder Rik Grashoff (GroenLinks) van de gemeente Tilburg reageert positief maar ook kritisch op het bericht. "Het is goed nieuws voor ondernemers die op de wachtlijst staan en vooruit willen met het verduurzamen van hun bedrijf. Wat ons betreft is het echter nog niet genoeg."

Vooral met de teruggewonnen energie wordt volgens de wethouder nog niet genoeg gedaan. "We zien namelijk dat een groot deel van de teruglevering van duurzame energie nog níet aangesloten zal worden. De aanleg en uitbreiding van nieuwe hoogspanningsstations en koppelpunten door Tennet vraagt de komende jaren nog veel aandacht."

LEES OOK:

Hoogspanningsnet zit vol: geen aansluitingen meer voor nieuwe bedrijven

Slot op elektriciteitsnetwerk is onaanvaardbaar, vindt de provincie

Help! Het stroomnetwerk is vol, wat betekent dit voor mij?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!