Laatste dahlia's op corsowagens Valkenswaard geprikt: 'Heel weekend feest'

9 september 2022 om 18:30 • Aangepast 12 september 2022 om 09:58
nl
In Valkenswaard worden op dit moment de laatste dahlia's op de corsowagens geprikt. Komend weekend staat Valkenswaard weer in het teken van het bloemencorso. Zaterdag zijn er in het dorp overal dahlia-objecten te zien en zondag trekt een stoet van kolossale wagens door de straten in Valkenswaard.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Ik werd als baby al in een krat met dahlia's gelegd, dus ik het het met de paplepel binnen gekregen", vertelt Michelle van Gerven (26). Ze zit in de tent van buurtschap de Hazestraat en samen met haar opa prikt ze spijkertjes in de harten van de bloemen. Opa Michel (85) doet dat al zestig jaar. "Ik prik niet alleen, maar ik heb ook geholpen met bouwen en lassen van de wagens", zegt hij trots. "In de loop van de jaren zijn er misschien miljoenen dahlia's door mijn handen gegaan, maar ik heb ze nooit durven tellen."

"We hebben een heel weekend feest in het dorp."

Traditiegetrouw trekt de stoet met praalwagens elke tweede zondag in september door Valkenswaard. Vanwege corona kon dat de afgelopen twee jaar niet doorgaan. "Als alternatief hebben we toen objecten met bloemen verspreid in het dorp gezet", vertelt Robin Wijnen van de organisatie. "Daar konden mensen zelf langs lopen. Die show was zo'n succes dat we dat dit jaar ook doen, dus we hebben een heel weekend feest in het dorp." Het op de wagens prikken van de dahlia's gaat soms wel door tot zondagochtend als de praalwagens klaar moeten zijn voor de optocht. De miljoenen dahlia's komen uit verschillende plaatsen in Brabant.

Sinds 2021 behoort de landelijke corsocultuur en dus ook bloemencorso in Valkenswaard officieel tot de internationale Unescolijst van Immaterieel Erfgoed. "We zijn super trots dat er dus wereldwijde erkenning is voor ons corso", aldus Robin. "Het thema van deze 69ste editie is wereldfeesten. Dat thema hebben we twee jaar laten liggen omdat corona natuurlijk geen feest was. Nu kan het eindelijk wel en maken de bezoekers kennis met de achtergrond van de meest prachtige, bekende en onbekende feesten in de wereld."

"Het belangrijkste is om samen de wagens en de objecten te mogen maken."

De bouwtent van buurtschap de Hazestraat is één van de dertien groene tenten waarin, verspreid door Valkenswaard, honderden vrijwilligers aan de wagens werken. In de tent staat een enorme Chinese draak. Het thema hier is het Chinees nieuwjaar. Ontwerper Frank Schooleman loopt met zijn tekeningen langs het gevaarte en geeft met een stift aan waar welke kleuren dahlia's op de draak moeten worden geprikt. Het zijn er waarschijnlijk zo'n 250.000 en vooral veel rode bloemen.

"Als ik hier om me heen kijk in de tent, dan is bijna de helft vrienden", vertelt Frank Maas. "Ik doe al sinds mijn 14e mee samen met mijn vader Martien en broer Martijn. Het is een heel leuk spelletje met die bloemen, maar daarnaast zien we elkaar door het jaar heen ook veel. Het is een echte vriendenclub."

Op de vraag waarom Valkenwaard het gezelligste dahliafeest van Brabant is antwoordt Robin: "We barsten hier van de gezellige cafeetjes en leuke winkeltjes. Er is muziek, maar het belangrijkste is om samen de wagens en de objecten te mogen maken."

Voorzitter Marieke Brugmans prikt mee aan de wagen van buurtschap Hazestraat (foto: Jan Peels).
Voorzitter Marieke Brugmans prikt mee aan de wagen van buurtschap Hazestraat (foto: Jan Peels).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!