Marja en Karel zagen hun huis onder de lava verdwijnen, zo gaat het nu

17 september 2022 om 10:00 • Aangepast 27 september 2022 om 16:58
nl
Karel en Marja Brummer (60 en 59) uit Oosterhout zagen vorig jaar september hoe hun huis op het Canarische eiland La Palma meedogenloos verzwolgen werd door een lavastroom. Ze raakten alles kwijt, behalve hun optimisme en vastberadenheid om hun leven op het eiland weer op te pakken. Inmiddels hebben ze draad weer opgepakt. “Met ons gaat het goed”, zegt Marja monter.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

“We zijn natuurlijk ons mooie huis kwijtgeraakt. We hadden in februari iets anders op het oog, maar dat is door allerlei oorzaken niet doorgegaan. Nu huren we een mooi appartement met een groot balkon.”

Na een lange periode als hoteleigenaar in de Franse Bourgogne, raakte het stel verliefd op het Canarische eiland. Ze verhuurden er sinds vier jaar een aantal vakantiehuizen en appartementen. Totdat op 19 september de vulkaan Cumbre Vieja een wreed einde maakte aan hun nieuwe avontuur.

De verwoestende lavastroom een jaar geleden bij het huis van Marja en Karel.
De verwoestende lavastroom een jaar geleden bij het huis van Marja en Karel.

Eerst leek het nog allemaal mee te vallen maar twee dagen na de uitbarsting verdween het huis van Marja en Karel alsnog onder de dikke lavastroom. Het natuurgeweld vernielde bijna drieduizend huizen en gebouwen op het eiland. De hete lava verspreidde zich uiteindelijk over een gebied ter grootte van 1700 voetbalvelden.

We zijn ook niet vertrokken met het idee om ooit nog eens terug te gaan

“We hebben daarna vijf maanden bij verschillende vrienden kunnen logeren. We hebben zelfs nog overwogen om terug te gaan Frankrijk, maar uiteindelijk trekt La Palma ons meer. We zijn ook niet vertrokken met het idee om ooit nog eens terug te gaan”, vertelt Karel.

Marja en Karel raakten vorig jaar alles kwijt  (foto: privécollectie).
Marja en Karel raakten vorig jaar alles kwijt (foto: privécollectie).

La Palma krabbelt langzaam weer op. Het eiland trekt zelfs extra toeristen die de vulkaan met eigen ogen willen zien. Marja: “Eigenlijk is het ook een heel mooi ding. Gelukkig kan ik de schoonheid ervan nog zien. Ik heb meer moeite met de nieuwe weg die over de dikke lava is aangelegd. Dan zie je daarnaast nog steeds de verwoesting en ingestorte huizen. Dat is echt confronterend.”

Veel tijd om te somberen hebben Karel en Marja niet, want daarvoor hebben ze het veel te druk. “We hebben inmiddels een mooi appartement gekocht voor de verhuur. In Tazacorte, een populaire badplaats. De boekingen stromen binnen en wij zijn tot eind maart volgeboekt. Daarnaast gaan we een vakantieparkje met een zwembad exploiteren in Las Norias. De eigenaar hiervan wilde zich wat terugtrekken”, legt Karel uit.

We blijven op zoek naar een huis of een plek om te bouwen

De Oosterhouters zijn tevreden met hun huurappartement. Toch zouden het allerliefst weer een eigen stek hebben. Karel: “We blijven op zoek naar een huis of een plek om te bouwen. Dat blijft voorlopig moeilijk omdat het aanbod na de vulkaanuitbarsting nu eenmaal stuk kleiner is geworden.”

Marja vertrouwt erop dat het goedkomt: “Al gebeurt dat niet van de een op andere dag. Misschien dat we ooit nog eens terug naar Nederland komen als we oud zijn, maar voorlopig gaan we hier niet weg.”

LEES OOK: Karel en Marja zien hun huis onder lava verdwijnen: 'We hebben niets meer'

Uitzicht vanaf het nieuwe appartement (foto: privécollectie).
Uitzicht vanaf het nieuwe appartement (foto: privécollectie).
Het Oosterhoutse stel in het grillige landschap van La Palma (foto: privécollectie).
Het Oosterhoutse stel in het grillige landschap van La Palma (foto: privécollectie).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!