Videobellen moet gevaarlijke transporten vanuit EBI in Vught verminderen

9 september 2022 om 16:59 • Aangepast 19 september 2022 om 16:51
nl
In de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught worden twee ruimtes ingericht waar gedetineerden met hun advocaten digitaal aanwezig kunnen zijn bij een rechtszaak. Op die manier moet het aantal gevaarlijke transporten met gevangenen worden teruggebracht. Dat meldt de NOS naar aanleiding van een besluit van de ministerraad.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Een rechter kan vanaf 1 januari volgend jaar beslissen dat een verdachte niet fysiek in de rechtbank aanwezig hoeft te zijn. Dit wordt gedaan om vluchtpogingen te voorkomen en om de communicatie tussen verdachten van zware misdrijven tegen te gaan.

Oud-minister Sander Dekker kwam vorig jaar met het idee om verdachten vaker via een videoconferentie te laten voorkomen. Toen was de aanleiding dat de hoofdverdachte in het Marengo-proces, Ridouan Taghi, bij zittingsdagen begeleid moest worden door honderden politiemensen vanuit de EBI naar de rechtbank.

Oplevering ruimtes
Het voorstel van het kabinet is nu voor advies doorgestuurd naar de Raad van State. Daar wordt onder meer gekeken naar hoe de nieuwe regeling zich verhoudt tot het aanwezigheidsrecht van verdachten, die de mogelijkheid moeten krijgen om bij hun rechtszaak aanwezig te zijn.

De opdracht voor het bouwen en inrichten van de ruimtes in Vught is ondertussen al gegeven. Dit jaar nog moeten die ruimtes opgeleverd zijn.

LEES OOK:

Tijdelijke weg moet einde maken aan gevaarlijke transporten bij PI Vught

'FBI waarschuwde voor activiteiten Ridouan Taghi in EBI in Vught'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.