Kippenhouders krijgen maar geen vergunningen voor diervriendelijke stal

15 september 2022 om 12:30 • Aangepast 22 september 2022 om 15:07
nl
Vleeskuikenhouder Jan Verhoijsen uit Someren zit met zijn handen in het haar. Tienduizenden euro’s heeft hij al uitgegeven om diervriendelijke overdekte uitlopen te kunnen bouwen voor zijn kippen, maar hij krijgt steeds maar geen vergunningen. Volgens hem kampen Brabantse collega-pluimveehouders met hetzelfde probleem. De Dierenbescherming is teleurgesteld. “Het is bijna bizar. Binnen de bestaande regelgeving zou dit soepeler moeten lopen.”
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Supermarkten willen per 1 januari 2023 alleen nog maar kippenvlees met het 1-ster keurmerk van de Dierenbescherming verkopen. Sommige supermarktketens beginnen er al eerder aan, zoals de Jumbo, die inmiddels alleen kip met minimaal 1 ster verkoopt. En de Albert Heijn wil er in oktober mee beginnen. De noodzaak voor pluimveehouders om hun stallen aan te passen om aan het keurmerk te voldoen, is daarmee nog groter geworden.

“Nog steeds onduidelijk hoeveel uitstoot een buitenren veroorzaakt.”

“Ik moet mijn vergunning voor de overdekte uitloop krijgen van de gemeente, die vervolgens de aanvraag bij de Omgevingsdienst neerlegt”, legt Verhoijsen uit. “Maar die laatste wil de vergunning niet geven, omdat nog steeds onduidelijk is hoeveel uitstoot een overdekte uitloop met kippen veroorzaakt.” Volgens Verhoijsen lopen er onderzoeken naar de uitstoot van een overdekte uitloop met kippen. “Maar dat kost een à twee jaar.”

Dit wordt bevestigd door de Dierenbescherming, die het keurmerk uitdeelt. “Dat onderzoek was nog niet uitgevoerd omdat het aantal stallen met het keurmerk een heel klein deel was van het totale aantal kippen.” De Dierenbescherming vindt het ‘teleurstellend dat sommige provincies en gemeenten het zo moeilijk maken en voor zoveel onduidelijkheid zorgen’.

"Geen extra verslechtering voor een leefomgeving die toch al belast is"

De provincie zegt de overgang naar het keurmerk graag te willen steunen. Zo is de provincie coulant met de extra ruimte die een pluimveehouder nodig heeft om een uitloop te realiseren. Eigenlijk mag een bouwblok maximaal anderhalve hectare groot zijn, maar de provincie staat meer ruimte toe. Maar als het gaat om de uitstoot van de uitloop is de provincie wel streng. "We willen het keurmerk steunen, maar dat mag geen extra verslechtering met zich mee brengen voor een leefomgeving die toch al belast is."

Volgens Verhoijsen zitten pluimveehouders nu klem gedraaid in de regels. “Je kunt een ontheffing krijgen. Je tekent dan een contract waarin je belooft binnen twee jaar de overdekte uitloop te realiseren. Maar ik heb er geen vertrouwen in dat het gaat lukken. We zijn al zo lang met onze vergunningen bezig.” Verhoijsen en zijn collega’s zonder overdekte uitloop verkopen hun kippen op andere plekken dan de supermarkt. “Daar is nog een hele markt met poeliers, festivals, et cetera.”

Boeren die nog niet aan de criteria voldoen voor het keurmerk mogen dus toch al met 1 ster hun vlees aan de man brengen. "We zijn daar transparant over", bevestigt de Dierenbescherming. "Het staat op de site. Maar we snappen wel dat een consument die het stukje vlees meeneemt, daar niet meteen kijkt", zegt woordvoerder Niels Dorland. De ontheffing is bedoeld om de overgang naar het keurmerk makkelijker te laten lopen.

“Brabant schiet zichzelf in de voet.”

Brabant loopt een kans mis om stappen te zetten op het gebied van dierenwelzijn en het omlaag brengen van het aantal dieren, vindt Verhoijsen. “En schiet zichzelf daarmee in de voet. Om aan het keurmerk te voldoen moet je minder dieren houden, de overdekte uitloop biedt kans het rendabel maken. In plaats van 22.000 dieren, worden er dan bijvoorbeeld 12.000 dieren gehouden. Dat is een enorm verschil.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.