Video

Inval in huis Jumbo-topman Frits van Eerd onderdeel groot witwasonderzoek

13 september 2022 om 09:39 • Aangepast 20 september 2022 om 13:41
nl
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de politie zijn dinsdagochtend het huis van Jumbo-topman Frits van Eerd in Heeswijk-Dinther binnengevallen. Dit gebeurde in opdracht van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland in het kader van 'een omvangrijk witwasonderzoek', zo bevestigt een woordvoerder van het OM.
Profielfoto van Noël van HooftProfielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Aan het begin van de middag was de actie nog bezig. Iets na enen begonnen de onderzoekers hun spullen in te pakken. Er zijn op dat moment al FIOD-mensen vertrokken met dozen vol inbeslaggenomen spullen, zeer waarschijnlijk documenten. Rond half twee zijn de onderzoekers weg bij het huis.

Er zijn in het onderzoek dinsdagochtend negen aanhoudingen verricht. Of het hierbij ook gaat om de Jumbo-topman is niet duidelijk. Vragen hierover beantwoordt het OM niet.

Reactie Jumbo
In een memo die dinsdag is verspreid onder medewerkers, meldt het concern dat zij heeft begrepen dat 'het onderzoek zich niet richt op Jumbo'. Wel worden er in het kader van het FIOD-onderzoek vragen gesteld aan Frits van Eerd, zo schrijft Cees van Vliet namens de directie in de memo.

In de loop van dinsdagmiddag wordt een verklaring met dezelfde inhoud als statement naar de pers verspreid. Het bedrijf doet verder geen mededelingen, laat het weten.

Verhuisdozen
Onze verslaggever in Heeswijk-Dinther zag medewerkers van de FIOD dinsdagochtend de villa van Van Eerd in- en uitlopen. Verhuisdozen werden naar binnen gebracht en er werd gezocht in een auto. Ook zag hij familieleden van de topman naar het huis komen. Mensen in burgerkleding, die betrokken zijn bij de inval, voerden aan de tuintafel overleg.

Foto: Bart Meesters / SQ Vision.
Foto: Bart Meesters / SQ Vision.

Bij Jumbo in Veghel gaf een woordvoerder dinsdagochtend aan dat 'collega's bezig waren een en ander uit te zoeken'. Vragen over de reden van de inval en ook de vraag of de Jumbo-topman thuis was op het moment van de inval werden nog niet beantwoord. Het Financieele Dagblad (FD) meldt op basis van een bron dat er eveneens een inval is gedaan bij het hoofdkantoor van de supermarktketen in Veghel. Jumbo wil dit bevestigen noch ontkennen.

Meerdere doorzoekingen
In het witwasonderzoek is dinsdagochtend een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze in Drenthe aangehouden. Hij wordt verdacht van het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en van BTW-fraude. Naast deze hoofdverdachte zijn er nog acht personen aangehouden, zo meldt het OM. Het gaat om verdachten uit onze provincie en uit Drenthe. Of een van de aangehouden verdachten Frits van Eerd is, is niet duidelijk.

Er zijn niet alleen doorzoekingen geweest in Heeswijk-Dinther, maar ook op andere plekken in onze provincie, Groningen en Drenthe. Zo zijn er volgens RTV Drenthe in Gasteren (gemeente Aa en Hunze) twee huizen doorzocht. Een van die huizen is volgens die omroep van Theo E., een bekende in de motorcrosswereld. Hij zou ook de 58-jarige verdachte in de zaak zijn.

Voorlopige beperking
Het gaat om een gezamenlijk onderzoek van de FIOD, de politie, het Functioneel Parket en het parket Noord-Nederland. Dit richt zich specifiek op diverse witwasconstructies, waarbij geld en goederen zijn witgewassen, meldt het OM. Dit gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast is er een verdenking van BTW-fraude in de autohandel.

Foto: Bart Meesters / SQ Vision.
Foto: Bart Meesters / SQ Vision.
Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft.

De 58-jarige hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij deze handelingen. Alle verdachten zitten voorlopig in beperking. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Foto: Bart Meesters / SQ Vision.
Foto: Bart Meesters / SQ Vision.
Foto: Bart Meesters / SQ Vision.
Foto: Bart Meesters / SQ Vision.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!