Ook twee agenten gewond bij rellen na wedstrijd FC Den Bosch - TOP Oss - Omroep Brabant
Video

Ook twee agenten gewond bij rellen na wedstrijd FC Den Bosch - TOP Oss

18 september 2022 om 14:20 • Aangepast 19 september 2022 om 14:10
nl
Wachten op privacy instellingen...
Bij de rellen zaterdag na afloop van de wedstrijd FC Den Bosch - TOP Oss zijn ook twee agenten gewond geraakt. Een agent liep lichte verwondingen op aan zijn hoofd, een ander aan zijn knie, laat een woordvoerder van de politie zondag weten. Eerder werd al duidelijk dat een beveiliger en een steward ernstig gewond raakten. Zij werden beiden voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De twee agenten die gewond raakten, gaan aangifte doen. Volgens de woordvoerder van de politie geldt dit op een later moment mogelijk voor nog meer collega's. Dit vanwege het tegen hen gerichte geweld. De politie schaalde behoorlijk op om de situatie onder controle te krijgen. Zo vormde de ME meerdere malen linies. Ook voerde zij charges uit om groepen te scheiden.

Tijdens de rellen werd onder meer met stenen en fakkels naar de ME gegooid. Ook gebruikten supporters broekriemen om politiemensen en politiehonden te slaan.

Elf aanhoudingen
Uiteindelijk werden elf mannen aangehouden. Zeven van hen voor geweldplegingen, variërend van openlijk geweld tot mishandeling en bedreiging. Het gaat om zes mannen variërend in leeftijd van 18 tot 41 jaar. Op één na allemaal afkomstig uit Berghem of Oss. De zevende verdachte is een 32-jarige man uit Den Bosch. Alle zeven zitten nog vast en worden verhoord.

Drie mannen werden aangehouden op verdenking van belediging van politieagenten. Het gaat om twee mannen (23 en 32 jaar) uit respectievelijk Oss en Berghem en een man van 22 uit Capelle aan de IJssel. Deze drie verdachten werden zaterdag na verhoor in vrijheid gesteld. Tegen hen wordt een dossier opgemaakt.

Een 21-jarige man uit Berghem werd aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel van een agent. Hij mocht na verhoor naar huis. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Noodbevel
Na afloop van de wedstrijd zochten supporters van FC Den Bosch en Oss elkaar rond zeven uur op, zo omschrijft de politie de situatie. Daarop ontstond een agressieve en dreigende situatie waarbij meerdere vernielingen zijn gepleegd door groepen supporters. De dreiging was dusdanig groot dat burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch een acuut noodbevel uitvaardigde zodat de politie haar werk kon doen. Het noodbevel was van kracht tot half negen zaterdagavond.

Burgemeester Mikkers noemt in een reactie het geweld van zaterdagavond 'onacceptabel'. Hij wil nu in overleg met alle betrokken partijen, waaronder de clubs en de KNVB, kijken naar gepaste maatregelen. Bij voetbal moet het plezier volgens hem centraal staan. "Voor alle bezoekers, jong en oud. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, wordt niet getolereerd. Dat zal iedereen onderstrepen.”

De KNVB laat in een reactie weten afschuw uit te willen spreken over wat er is gebeurd. "Samen met de clubs, de lokale overheid en de politie werken we aan het verbeteren van de veiligheid bij wedstrijden in het betaald voetbal. We werken ook samen bij het opsporen van degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan ongeregeldheden. Dat is een proces van de lange adem."

Meer aanhoudingen?
Eerder zondag gaf FC Den Bosch al aan dat er veel camerabeelden beschikbaar zijn waarop relschoppers te zien zijn. Naast deze camerabeelden worden volgens de politie ook de beelden van bodycams van agenten bekeken. Ze sluit niet uit dat op basis daarvan nog meer aanhoudingen worden verricht. Ook geeft ze aan dat deze beelden mogelijk op een later moment openbaar worden gemaakt.

LEES OOK: Na rellen bij FC Den Bosch-TOP Oss uitsupporters mogelijk niet meer welkom

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.