Video

Na rellen bij FC Den Bosch-TOP Oss uitsupporters mogelijk niet meer welkom

18 september 2022 om 11:11 • Aangepast 19 september 2022 om 11:15
nl
Wedstrijden tussen FC Den Bosch en TOP Oss in de toekomst spelen zonder uitpubliek. Daarover is zaterdagavond volgens woordvoerder van FC Den Bosch, Ester Bal, meteen gesproken nadat het na de voetbalwedstrijd in Den Bosch uit de hand liep. Algemeen directeur van TOP Oss, Jack van Lieshout, geeft zondagochtend aan dat het een van de opties is.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Supporters van beide clubs zochten de confrontatie met elkaar en gooiden met stenen en fakkels naar agenten. Bij de rellen waren volgens de woordvoerder van FC Den Bosch tientallen supporters van beide clubs betrokken. Dat het in eerste instantie misging in het uitvak waar supporters uit Oss een hekwerk sloopten, heeft volgens haar 'iedereen kunnen zien'.

Een beveiliger van Pro Guard Security Services werd bij de rellen mishandeld en raakte zwaargewond. Hij werd op het veld behandeld en werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Met hem gaat het volgens zijn baas, eigenaar Mark Klerks van het beveiligingsbedrijf, naar omstandigheden goed. "Hij is na behandeling in het ziekenhuis weer thuis", geeft hij zondagochtend aan. Verder verwijst hij voor een reactie naar FC Den Bosch.

'Met geen pen te beschrijven'
De woordvoerder van die club geeft zondagochtend aan 'natuurlijk te betreuren' wat er is gebeurd. Naast de beveiliger raakte volgens haar ook een steward van de club gewond. Zij brak haar voet toen ze klem kwam te zitten onder een hek. De algemeen directeur van TOP Oss noemt het 'met geen pen te beschrijven' wat er is gebeurd. "Triest", noemt hij het.

"Het is niet goed te praten dat mensen zo uit hun plaat gaan na een terecht verloren wedstrijd. Zeker niet nu er zelfs gewonden zijn gevallen. Dat zij die hiervoor verantwoordelijk zijn zich nog supporter durven noemen, gaat er bij mij niet in", gaat Van Lieshout verder.

Sancties KNVB?
Er zullen nu volgens hem 'ongetwijfeld sancties volgen vanuit de KNVB' tegen TOP Oss. En dat snapt hij, zoals hij ook zegt te begrijpen dat er een schadeclaim van FC Den Bosch zal volgen. Wat betreft maatregelen die de club zelf kan nemen tegen supporters geeft hij aan niet veel meer te kunnen dan het opleggen van een stadionverbod. "En natuurlijk gaan we in gesprek met de supportersvereniging. Zij hebben blijkbaar een aantal leden niet in de hand."

Op maatregelen tegen supporters van de thuisclub wil FC Den Bosch zondag nog niet vooruitlopen. "We willen nu de tijd nemen om te bekijken wat er precies is gebeurd", zegt de woordvoerder. "Dit in overleg met de politie, het Openbaar Ministerie en TOP Oss. Maar dat iedereen die zich heeft misdragen aan de beurt is. En dan bedoel ik in strafrechtelijke zin, lijkt me duidelijk. We hebben veel beelden en die zullen worden bekeken."

'Schade is groot'
De schade in het stadion van FC Den Bosch is volgens de woordvoerder groot. "Er is vooral veel gesloopt in het uitvak. Ook belandden fakkels op het veld. Het kunstgras heeft daardoor de nodige schade opgelopen."

Dat er nu weer gesproken wordt over wedstrijden zonder uitpubliek tussen FC Den Bosch en TOP Oss is niet nieuw. Eind 2014 besloten beide clubs tot de zomer van 2017 geen uitsupporters mee te nemen naar onderlinge duels. Dit nadat de derby destijds uit de hand liep. Supportersgroepen zochten de confrontatie met elkaar en sloopten hekken en stoeltjes in het stadion in Den Bosch.

Reactie burgemeester en politievakbond
Burgemeester Wobine Buijs van Oss laat zondag in een reactie weten dat wat er is gebeurd 'verschrikkelijk te vinden'. "Stewards zetten zich in voor supporters om de wedstrijd goed te laten verlopen. Als zij de dupe worden van geweld, dat kan echt niet. Als Osse supporters zich daaraan schuldig maken, heb ik daar geen goed woord voor over."

Maarten Brink, voorzitter van politievakbond ACP in Zeeland-West-Brabant, reageerde zaterdagavond al op het geweld richting de politie en stewards in Den Bosch. "Doodziek word je ervan", zei hij. "Ik kan het woord voetbalsupporters niet meer uit mijn mond krijgen hiervoor." Onlangs nog na een confrontatie tussen supporters van FC Twente en het Italiaanse Fiorentina reageerde hij al uitgesproken op de rellen: "Het is werkelijk te gek voor woorden. Voetbal zonder publiek komt steeds dichterbij."

Beelden van de rellen:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.