Stel vangt 'banaanverslaafde' valse wolfspin: 'Je ziet die tandjes knauwen'

19 september 2022 om 14:04 • Aangepast 20 september 2022 om 08:52
nl
Jessica en haar man Mitchell hebben zondag een valse wolfspin gevangen in hun huis in Berlicum. Dat is natuurlijk al uniek, maar deze recent naar Nederland gekomen spin heeft ook nog eens een opvallend trekje: het stel heeft ontdekt dat de geleedpotige enorm van bananen houdt.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Jessica en Mitchell dachten zondagavond gewoon eventjes hun slaapkamerraam open te zetten om hun huis door te luchten. Wat het stel niet wist, is dat een valse wolfspin daardoor naar binnen wist te kruipen.

"Ik liep weer terug de kamer in en zag opeens een zwarte vlek met pootjes op het gordijn. Ik deinsde achteruit. Ik wist meteen dat het mis was. Zo'n joekel van een spin had ik nog nooit gezien. Wat een viezerik."

"Hij begon begon opeens banaan te eten. En veel ook."

Mitchell greep de elektrische vliegenmepper en wist de spin met een fikse optater uit te schakelen. "Ik heb 'm eigenlijk geëlektrocuteerd. Inmiddels is de spin bijgekomen. Hij leeft momenteel onder een glas in het midden van de keukentafel."

Het aantreffen van een valse wolfspin kan inderdaad schrikken zijn. De grote en intimiderende spinnensoort kom eigenlijk niet eens in Nederland voor. Vanuit Zuid-Europa is deze spin langzaam naar ons land gekropen.

"We kijken er af en toe naar, als een soort huisdier. Hij zit vooral een beetje te chillen", vertelt Jessica. Mitchell vult haar aan. "Oh, en hij houdt van bananen. Het is heel raar. Ik voerde 'm een fruitvliegje, maar die wilde-ie niet", vertelt Mitchell.

"Maar toen ik er een stukje banaan bijdeed, dat eigenlijk voor de vlieg bedoeld was, ging de spin er meteen heen. Echt, hij begon opeens banaan te eten. En veel ook."

Terwijl het stel foto's van de spin maakt, begint de spin zelfs opnieuw van de banaan te eten. "Kijk, kijk, hij doet het nu weer", schreeuwt Jessica. "Je ziet 'm echt met die tandjes knauwen! Zo vies, gadverdamme."

"Ze zuigen echt van alles naar binnen."

Een valse wolfspin die van bananen houdt, dat klinkt natuurlijk een beetje raar, beaamt ook boswachter Frans Kapteijns.

"Maar eigenlijk valt dat mee. Deze spinnen zijn jagers, en ze jagen op wespen, muggen of andere spinnen. Maar de structuur van een banaan lijkt op vlees. Bovendien eten ze ook wel eens fruit, hoor. Ze zuigen echt van alles naar binnen."

Tja, dat er veel onduidelijkheid rond de spin is, is zo raar niet. Het dier is pas eventjes hier. Valse wolfspinnen hebben hun oorsprong rond het Middellandse Zeegebied. Ze lijken heel veel op de bij ons bekende wolfspinnen - vandaar de naam valse - niet echte - wolfspin.

"Dus hij hoort hier niet, maar dat maakt nu niet meer uit. Er zijn er nu al meer dan 500 getraceerd in ons land. De valse wolfspin is wellicht een exoot, maar hij is hier op eigen kracht heen gekomen en hoort er daarom vanaf nu gewoon bij", besluit de boswachter.

LEES OOK:

Een vreemde vogel in Veldhoven, Frans weet waarom die hier niet thuishoort

Senn (4) vangt valse wolfspin: ‘Kreeg het Spaans benauwd’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!