Frits van Eerd kan zich voorlopig beter stilhouden, zeggen deskundigen

20 september 2022 om 15:27 • Aangepast 21 september 2022 om 08:40
nl
Jumbo-topman Frits van Eerd zat afgelopen week vijf dagen in de cel na een inval van de Fiod in zijn huis in Heeswijk-Dinther. Welk aandeel in een grote witwaszaak justitie hem aanrekent, is nog onduidelijk. De vraag is of Van Eerd snel weer zijn oude plek als topman van Jumbo gaat innemen. Deskundigen raden het hem af: “Als je geschoren wordt, moet je stilzitten.”
Profielfoto van Cor BoumaProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Sinds zijn thuiskomst, zondag, hebben Van Eerd en zijn bedrijf Jumbo nog niets van zich laten horen. De familie leidt nu even het bedrijf. “Heel verstandig”, vindt Steven Schuit, emeritus hoogleraar Governance and Responsibility (bestuur en verantwoordelijkheid) aan Nyenrode Business Universiteit in Breukelen.

“Van Eerd moet afwachten. Hij heeft veel te veel aandacht op het verkeerde onderwerp. Als hij dat wil afwenden moet hij nergens op reageren, maar afwachten en het bedrijf in handen laten van het management. Er is geen enkele noodzaak dat hij meteen weer de leiding neemt. Hij kan zich beter concentreren op zijn verweer.”

“Opstappen gaat te ver, want we weten nog niks."

Reputatiedeskundige Peter Smit is het met Schuit eens: “Opstappen gaat te ver, want we weten nog niks. Mensen vullen vaak het negatieve in en daarom is een stap terug logisch. Ik zou tijdelijk een stap terug doen en dat wil helemaal niet zeggen dat hij ergens schuldig aan is. Het gaat natuurlijk ook om de continuïteit van Jumbo, niet alleen om Frits van Eerd zelf.”

Retaildeskundige Paul Moers is het ermee eens dat Van Eerd nu niet moet reageren, maar van Moers kan Van Eerd nu nog wel aan het roer blijven staan van Jumbo. “Hij is alleen verdachte, er is nog geen proces. Als er een officiële aanklacht komt, dan zou dat wel een moment kunnen zijn om terug te treden.”

“Jumbo is een ijzersterk merk.”

De drie deskundigen zijn het met elkaar eens dat het een groot verschil is dat Jumbo een familiebedrijf is zonder aandeelhouders. “Bij een beursgenoteerd bedrijf zou de pleuris zijn uitgebroken. Aandeelhouders worden hier zenuwachtig van en de koers van het aandeel zou kelderen. Een familiebedrijf heeft hier geen last van”, weet Moers.

Er zullen volgens de deskundigen wel klanten zijn, die nu wegblijven. “Maar dat maakt niet veel uit op die enorme omzet”, meent Moers. “Jumbo is een ijzersterk merk.”

"Van Eerd en Jumbo zijn verweven en hij is het boegbeeld."

Tijdelijk een stap terugdoen is volgens Schuit en Smit het beste. Schuit: “Hij kan zich niet beroepen op de privésfeer. Van Eerd en Jumbo zijn verweven en hij is het boegbeeld. Ook dingen die je privé doet, moeten door de beugel kunnen.”

“Hij kan technisch gezien wel aanblijven”, meent Schuit. “Maar uit oogpunt van goed bestuur is dat heel onverstandig. Van Eerd is nu toch besmet en daardoor minder geloofwaardig in de leiding. Er zijn genoeg goeie mensen in het bedrijf die de leiding even kunnen overnemen. Garden Leave is een mooie Engelse uitdrukking. Even vrij krijgen om de tuin te doen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.