Remkes komt 5 oktober met bevindingen na stikstofgesprekken

22 september 2022 om 19:16 • Aangepast 23 september 2022 om 19:06
nl
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes komt op woensdag 5 oktober met zijn bevindingen naar aanleiding van de stikstofgesprekken tussen het kabinet en organisaties, waaronder die van boeren. Die bevindingen zijn belangrijk, omdat het kabinet zegt dat de invulling van het stikstofbeleid hier deels van afhankelijk is.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

In welke vorm Remkes zijn aanbevelingen gaat presenteren, is nog niet bekend. In 2019 publiceerde hij al een rapport over stikstof genaamd 'Niet alles kan overal.' Dit rapport bepaalde voor een belangrijk deel de verdere stikstofaanpak van het kabinet.

In de Tweede Kamer waren veel partijen allerminst enthousiast over de rol en invloed van Remkes in Den Haag. SP-Kamerlid Renske Leijten vroeg zich af of het kabinet Remkes maar de sleutels van het Torentje moest geven, vanwege zijn bepalende rol. Ook de SGP was verbaasd "over de positie die de heer Remkes gaat innemen". Rutte trok zich weinig van die kritiek aan: volgens hem is het "heel gebruikelijk" om iemand met ervaring te vragen voor een dergelijke opdracht "als de soep heel heet wordt".

Uitspraken Hoekstra
CDA-leider zei recent in een interview dat bij het halveren van de stikstofuitstoot de deadline 2030 "niet heilig" is voor zijn partij. Die doelen staan in het regeerakkoord en zijn voor coalitiegenoot D66 juist heel belangrijk. De uitlatingen van Hoekstra leidde tot een spoeddebat in de Kamer én bonje in het kabinet. Het interview is "terzijde geschoven" in afwachting van waar Remkes mee komt, zei premier Mark Rutte vorige maand.

Ook een brief met maatregelen om boeren perspectief te geven is recent uitgesteld, omdat het kabinet de conclusies van Remkes wil afwachten. Het vertrek van toenmalig landbouwminister Henk Staghouwer, die verantwoordelijk was voor de 'perspectiefbrief', zal volgens premier Mark Rutte geen verdere vertraging opleveren.

LEES OOK:

Boeren overtuigd van wondermiddel tegen stikstof, maar overheid (nog) niet

Landbouw heeft behoefte aan een minister met daadkracht, vindt provincie

Dit is wat je moet weten om de stikstofcrisis te begrijpen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!