Landbouw heeft behoefte aan een minister met daadkracht, vindt provincie

5 september 2022 om 20:20 • Aangepast 14 september 2022 om 11:01
nl
Er moet zo snel mogelijk een Landbouwminister met daadkracht komen. Provinciebestuurder Elies Lemkes-Straver laat dit weten als reactie op het vertrek van Henk Staghouwer. De minister kondigde eerder maandagavond zijn vertrek aan.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Lemkes, die onder meer Landbouw, Voedsel en Bodem in haar portefeuille heeft, zegt dat het bestuurlijk contact met Staghouwer altijd goed is geweest. "Hij was een goede luisteraar en toonde interesse in de Brabantse aanpak. Voor hem persoonlijk is het natuurlijk heftig om deze beslissing te nemen. Voor ons is het cruciaal dat deze post zo spoedig mogelijk wordt ingevuld door een bewindspersoon met daadkracht, want de behoefte aan concreetheid en duidelijkheid voor de sector is groot."

Staghouwer is de eerste bewindsman van het vierde kabinet-Rutte die vertrekt.Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) neemt de taken van Staghouwer voorlopig over. Zij is net als Staghouwer van de ChristenUnie. In het vorige kabinet was ze ook al minister van Landbouw.

"Ik ben niet meer de juiste persoon."

Staghouwer lag al langer slecht bij de Tweede Kamer. Toen het veelbesproken 'stikstofkaartje' werd gepubliceerd, kwam de bewindsman niet met concrete maatregelen om boeren perspectief te geven voor de toekomst. Deze maandag kondigde Staghouwer aan dat de voorstellen, die de Kamer voor Prinsjesdag had geëist, langer op zich laten wachten. Staghouwer wilde de stikstofgesprekken tussen boeren en kabinet onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes afwachten. Bovendien had hij slecht nieuws voor de Brabantse boeren, voor wie strengere mestregels gaan gelden.

De landbouw staat met de stikstofdoelen voor een enorme omslag, aldus de bewindsman. "Ik heb mezelf de vraag gesteld: ben ik de juiste persoon om als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leiding te geven aan de opgaven die er liggen? Ik ben het afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben", aldus Slaghouwer. Hoewel er over Staghouwer al langer twijfels leefden aan het Binnenhof, kwam zijn opstappen op maandag toch onverwacht.

"Het verrast mij, dit zag ik niet aankomen."

Mark van den Oever van Farmers Defence Force sprak de landbouwminister vorige week nog tijdens het stikstofoverleg met bemiddelaar Johan Remkes. "Het verrast mij dat is opgestapt, dat zag ik niet aankomen." De voorman van de boerenactiegroep lijkt teleurgesteld over het aftreden van Staghouwer. "Hij kwam op mij over als een vriendelijke en geïnteresseerde man. Een meevaller ten opzichte van premier Rutte en stikstofminister Van der Wal."

Marije van Velthoven uit Leende, die onlangs bezoek kreeg van Staghouwer, reageerde eveneens verrast. "Ik denk dat hij geen goede uitweg meer zag." Volgens de 21-jarige boerin was de inmiddels afgetreden bewindsman in 'een onmogelijke situatie' terecht gekomen. Deels door eigen schuld, zo vindt ze. Ook de Leendse is namelijk van mening dat hij meer perspectief had moeten bieden en op het probleem van de mestregels had hij beter kunnen anticiperen.

"Kan veel erger, als het maar niet Tjeerd de Groot wordt."

Ze vraagt zich af of het vertrek grote gevolgen zal hebben voor de gesprekken die al weken lopen tussen Remkes, boeren en boerenorganisaties over het stikstofbeleid. Marije van Velthoven: "Dat zou kunnen, wanneer er een minister komt met andere ideeën. Het kan ook veel erger dan Staghouwer. Als het maar niet Tjeerd de Groot (D66) wordt."

Wim Bens, de voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), was onbereikbaar voor commentaar.

Minister Henk Staghouwer op bezoek in Leende (foto: Omroep Brabant).
Minister Henk Staghouwer op bezoek in Leende (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.