Slapen in een tent of op de bank: student moet zelf woonruimte vinden

24 september 2022 om 10:00 • Aangepast 26 september 2022 om 10:07
nl
Op de bank slapen of in een tentje bij vrienden in de tuin. Het zijn trieste verhalen die laten zien hoe groot de woningnood is onder Eindhovense studenten. En dan met name onder internationale studenten. Een oplossing lijkt ver weg en de verantwoordelijkheid ligt volgens Design Academy nog altijd bij studenten zelf.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Afgelopen week spraken we met drie buitenlandse studenten van de Design Academy in Eindhoven. Zij hebben geen woonruimte en slapen noodgedwongen in een tentje of bij vrienden op de bank.

Alle drie studeren ze aan de Design Academy, een opleiding waarvan de meeste studenten uit het buitenland komen. Voor deze groep is de woningnood hoog want zij hebben hier geen vangnet als blijkt dat er geen woonruimte is.

"Wij hebben geen eigen woningen en ook geen campus.”

De Design Academy telt 800 studenten. Het probleem van huisvesting is bij ze bekend, volgens Marc Ruis (woordvoerder van de Design Academy) speelt mee dat onderwijsinstellingen in Eindhoven steeds meer internationale studenten krijgen. “De druk op de markt neemt toe. Als een student zich bij ons meldt, geven we aan dat er krapte is. We bieden ze adressen, wijzen ze op instanties waar ze terecht kunnen maar wij hebben geen eigen woningen en ook geen campus.”

De verantwoordelijkheid voor woonruimte ligt volgens Ruis dan ook bij de student zelf, ook al weet de opleiding dat zij voornamelijk internationale studenten trekt. “Dit probleem heeft zeker onze aandacht, maar het is niet onze taak om voor huisvesting te zorgen. Ook hebben we niet de mensen en de middelen om een heel huisvestingsapparaat op te tuigen.”

De opleiding heeft wel plekken ingericht waar vraag en aanbod bij elkaar komen. “We delen informatie op een Facebookpagina, een Whatsapp-groep en via Teams", vertelt Ruis. Verder is er overleg met de gemeente Eindhoven en met andere opleidingen om het probleem samen op te pakken.

“Voor een kamer is de gemiddelde wachttijd twee jaar, voor een studio drie jaar.”

Internationaal student River vertelde donderdag dat veel internationale studenten problemen hebben met woonruimte, hij schat zo’n tweehonderd. Ruis heeft geen compleet beeld. “Op onze eigen kanalen zijn het er enkele tientallen, maar ik weet niet of dat ook echt alle woningzoekenden zijn.”

Vestide verhuurt in Eindhoven 3400 studentenwoningen. 1400 daarvan zijn verhuurd aan internationale studenten. “Al onze 3400 woningen zijn verhuurd. Pas als er een kamer of woning wordt opgezegd, kan een nieuwe student geholpen worden”, zegt woordvoerder Dorien Braakman.

Er liggen plannen voor de bouw van extra studentenwoningen en het wordt gemakkelijker voor particulieren om kamers te verhuren met behulp van de hospitaregeling. Mieke Verhees, wethouder Wonen van gemeente Eindhoven, riep mensen ook op om kamers te verhuren: "Iedereen die thuis een kamer over heeft, bied hem aan voor een student."

De gemeente hoopt na het weekend meer te weten over een mogelijke oplossing voor de korte termijn.

LEES OOK:

Adèle en Noam slapen in een tent omdat er geen studentenkamer te vinden is

River kan geen kamer vinden en hopt van bank naar bank

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!