Probleem met levering drinkwater in West-Brabant dreigt, waarschuwt Vewin

26 september 2022 om 10:45 • Aangepast 27 september 2022 om 10:40
nl
In West-Brabant, Twente, delen van Utrecht, Groningen en de regio Den Haag-Leiden dreigen problemen te ontstaan met de levering van drinkwater als er niet snel wat gebeurt. Daarvoor waarschuwt Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland. "En dit aantal gebieden zal snel groter worden als we niet wat meer medewerking krijgen", waarschuwt directeur Hans de Groene. Volgens hem lopen drinkwaterbedrijven steeds meer vast bij het verlenen van vergunningen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Alle tien Nederlandse drinkwaterbedrijven moeten voor 2030 hun productiecapaciteit uitbreiden om de vraag, die nog altijd toeneemt in ons land, bij te benen. Daarbij stuiten ze op steeds meer problemen. Volgens De Groene kunnen de drinkwaterbedrijven in principe prima alle mensen in Nederland - ook de anderhalf miljoen mensen die er volgens het CBS bijkomen tot 2040 - van drinkwater voorzien als de overheden die de vergunningen verlenen daar wat beter in meewerken. Dat vertelde hij maandagochtend in het NOS Radio 1-journaal.

"We dreigen vast te lopen."

"Daarbij gaat het om vergunningen om drinkwater te winnen en te zuiveren", legde de Vewin-directeur uit. "Je moet vergunningen hebben om de productiecapaciteit te bouwen en infrastructuur."

Volgens De Groene ontstaan de problemen met het afgeven van vergunningen doordat alles complexer wordt. "We leven in een vol land. De belangenafwegingen met andere ruimtevragers worden ingewikkelder." Een ander probleem zit volgens hem in de capaciteit en de kennis bij de vergunningverlenende instanties. "Het duurt allemaal langer dan vroeger. Het is ingewikkelder en daardoor dreigen we vast te lopen."

LEES OOK: Zo gaat Brabant ervoor zorgen dat er in 2040 nog water uit de kraan komt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.