Stortbuien zorgen voor water bij de wijn: 'Maar toch heel tevreden' - Omroep Brabant

Stortbuien zorgen voor water bij de wijn: 'Maar toch heel tevreden'

28 september om 18:00 • Aangepast 29 september om 11:02
nl
Stiekem hoopte hij deze zomer op een heel mooi wijnjaar, misschien zelfs wel historisch. Maar in het zicht van de haven zag wijnboer Ron Langeveld van wijngaard Dassemus uit Chaam dat de regen spelbreker was.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

De overvloedige buien zorgen voor ‘water bij de wijn’ en daar zitten wijnboeren doorgaans niet op te wachten. Zeker niet zo vlak voor de oogst van de druiven. “De trossen worden nu nat en dan kunnen ze gaan schimmelen. We moeten ze nu daarom snel plukken”, legt Ron uit.

"Dit jaar wordt zoals 2019."

Deze zomer had alles in zich voor een topwijnjaar: tropische temperaturen en volop zon. “Ik dacht even dat het nooit meer zou gaan regenen. Het leek hier wel Zuid-Frankrijk. Het droge, warme en zonnige weer zorgt voor veel suiker in de druiven en uiteindelijk voor een hoog alcoholpercentage tot wel veertien procent.”

Volgens Ron zou het te mooi om waar geweest zijn wanneer het de laatste weken voor de pluk droog zou zijn gebleven. “Maar ik ben nu ook heel tevreden. Dit jaar wordt zoals 2019 of vorig jaar. 2018 blijft tot nu toe het beste jaar.”

De regen heeft ervoor gezorgd dat er van de oogst meer wijn kan worden gemaakt. “De bessen hebben meer sap dus ik verwacht dat we zo’n 18.000 flessen kunnen maken. 2000 meer dan normaal. Daar word je als wijnboer blij van.”

"We zoeken altijd het randje op."

“Bovendien is het voor de druivenplanten goed dat het geregend heeft. Ze hebben erg geleden tijdens de droogte”, vervolgt Ron.

De komende drie weken is hij nog druk met de druivenpluk in Chaam. “We hebben echt gewacht tot het echt niet langer kon. We zoeken altijd het randje op. Voor Nederlandse begrippen maken we hiervan weer een topwijn.”

De druivenpluk is begonnen (foto: Erik Peeters).
De druivenpluk is begonnen (foto: Erik Peeters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone