Glastuinbouw voelt hoge energieprijzen: '40% haalt eind van het jaar niet'

29 september 2022 om 17:17 • Aangepast 30 september 2022 om 09:52
nl
Als de overheid niet snel met een goed steunplan komt, haalt 40 procent van de glastuinbouwbedrijven het einde van het jaar niet. Dat zegt Mari van den Heuvel, regiovoorzitter Brabant/Zeeland van Glastuinbouw Nederland. De energiekosten zijn de laatste maand gigantisch gestegen. Om groenten zoals komkommer en tomaat te kweken is veel warmte en energie nodig. “Het is vijf over twaalf voor de glastuinbouw.”
Profielfoto van Malini WitloxProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

“Er wordt in Den Haag veel gepraat over oplossingen maar er komt niets van de grond", stelt Van den Heuvel. Met name kleine bedrijven hebben het moeilijk. Die hebben minder vet op de botten. De prijs van een kuub gas is tien keer zo hoog geworden.

Grote glastuinbouwbedrijven wekken zelf elektriciteit op die ze in de zomer aan energiemaatschappijen verkopen. Kleine bedrijven kunnen dat niet.

“Er zijn wel alternatieven voor gas zoals aardwarmte en waterstof. Maar er is geen geld om te verduurzamen. Als er dit najaar een steunfonds komt, is het deels al te laat. De teeltplannen voor komende periode zijn al gemaakt. Veel tuinders hebben besloten in de winterperiode niets te telen. Dat kost tonnen, maar kweken met die hoge energieprijzen kost nog meer.”

Niet alleen de overheid moet het oplossen. Tuinders zullen ook moeten kijken naar alternatieven, zegt de regiovoorzitter. “Kun je overschakelen op gewassen die minder warmte nodig hebben. Kijk in de spiegel: hoe ga je de toekomst in?"

De glastuinbouw heeft het moeilijk (foto: Omroep Brabant).
De glastuinbouw heeft het moeilijk (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!