Kalveren-zege voor 'Bredase' Knor leidt tot volle zalen en extra theaters - Omroep Brabant

Kalveren-zege voor 'Bredase' Knor leidt tot volle zalen en extra theaters

2 oktober om 20:30 • Aangepast 3 oktober om 19:43
nl
De grote overwinning van de animatiefilm Knor op het Gouden Kalveren-gala heeft de afgelopen twee dagen tot flink veel extra bezoekers in de bioscopen geleid. Dat meldt distributeur Gusto Entertainment zondag. Animator Jasper Kuipers uit Breda werkte drie jaar mee aan de film. "Ik denk dat de kracht is dat iedereen er heel veel zin in had en het heel leuk vond om de film te maken."
Profielfoto van Frits van OtterdijkProfielfoto van ANP
Geschreven door
Frits van Otterdijk & ANP

Exacte cijfers zijn nog niet te geven. "Maar we krijgen uit alle bioscopen meldingen van volle zalen", aldus een woordvoerder. van Gusto. Knor draait momenteel in 42 bioscopen. Maar Gusto stelt dat er komende draaiweek, die donderdag van start gaat, een flink aantal kopieën bij gaan komen. "Veel bioscopen melden zich omdat ze de film weer willen vertonen", stelt de woordvoerder.

Jasper Kuipers had er niet op gerekend dat zijn film in de prijzen zou vallen. Daarom keek hij thuis op de bank naar de uitreiking van het Gouden Kalveren-gala. "Heel suf. Ik had er wel spijt van toen ik mijn collega's op tv zag springen en juichen. Ik had er toch wel graag bij willen zijn."

Animatiefilm
Knor won vrijdagavond drie van de belangrijkste beeldjes op de slotavond van het Nederlands Film Festival, waaronder de prijs voor beste Nederlandse film van het jaar. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat deze prijs naar een animatiefilm ging. Daarnaast won Knor de awards voor beste regie en beste production design.

Wachten op privacy instellingen...

De animatiefilm is gebaseerd op het boek De Wraak van Knor van schrijver Tosca Menten. De film vertelt over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Dan blijkt opa echter andere plannen te hebben met Knor.

Poppen
Knor is geen live-actionfilm, maar een stop-motionanimatie. Dit betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic shot voor shot te fotograferen terwijl de pop in elk shot een net iets andere houding heeft. Door deze beelden achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof de poppen bewegen. Knor wordt namens Nederland ingezonden als kandidaat voor de Oscar voor beste lange animatiefilm.

LEES OOK:
Jasper ziet op tv dat zijn film een Gouden Kalf wint: 'Bizar en heel suf'

Gouden Kalf voor het eerst naar animatiefilm, primeur voor 'Bredase' Knor

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone