Bronsdieven slaan ook toe voor het provinciehuis: 'Bezorg onze zeug terug'

4 oktober 2022 om 14:11 • Aangepast 5 oktober 2022 om 08:35
nl
Drie eenzame biggetjes. Dat is wat er nog over is van het grote bronzen standbeeld voor het provinciehuis in Den Bosch. Dieven hebben daar afgelopen weekend de grote zeug en nog wat biggen meegenomen. "Van kunst en grafzerken blijf je af."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

De diefstal werd maandag al ontdekt, vertelt een woordvoerder van de provincie. Toen werd al snel duidelijk dat een groot deel was verdwenen van Zeug Met Biggen, zoals het kunstwerk uit 1979 heet. Het beeld was destijds een cadeautje van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB) aan de provincie.

En dat is niet de eerste keer, weet de woordvoerder. "Jaren terug zijn er eens wat biggen gestolen. Dat bleek een soort carnavaleske actie en die stukken hebben we toen ook netjes teruggekregen." Maar in 2019 was het opnieuw raak. "Die biggen hebben we nooit meer teruggezien."

Bij een eerdere diefstal bleef de grote zeug gespaard.
Bij een eerdere diefstal bleef de grote zeug gespaard.

Toch gaat de diefstal van afgelopen weekend nog een stuk verder. "Nu is ook de zeug weggehaald. Dat is toch echt een vrij fors beeld." Wat rest, zijn drie schamele biggen, die het voorlopig zonder hun moeder, broertjes en zusjes moeten doen.

Want het is volgens de woordvoerder allesbehalve zeker dat het beeld snel weer compleet is. "We zullen nu met de NCB in gesprek moeten om te kijken of en hoe we dat kunnen regelen. Maar goed, het beeld ligt om meerdere redenen best gevoelig."

Daarmee is het linkje naar de boerenprotesten snel gemaakt. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat de diefstal in die hoek gezocht moet worden. "We horen vanuit heel Brabant geluiden dat er bronzen beelden gestolen worden."

"Het is in- en intriest."

Zo was het dit weekend ook raak in Bergeijk, Zundert en Bergen op Zoom. "En er worden zelfs delen van graven weggehaald." Het is iets waar de woordvoerder niet bij kan. "Openbare kunst en grafzerken, daar blijf je vanaf."

Alexander van Hattem, fractievoorzitter van de PVV-fractie in de Provinciale Staten, ontdekte de diefstal maandagavond. "Ik kwam aan bij het provinciehuis en dacht: zie ik dat nou goed? Is het varken weggezaagd? En ja hoor, inderdaad. Het is in- en intriest."

Wat Van Hattem betreft, mag de zaak behoorlijk wat prioriteit krijgen. "We zien dit op meerdere plekken in Brabant gebeuren. Maar zo lang dit soort diefstal als licht vergrijp wordt gezien, staan de daders zo weer op straat. En kan het roven weer verdergaan."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!