Remkes over stikstof: 'Houd vast aan de halvering van uitstoot in 2030'

5 oktober 2022 om 12:17 • Aangepast 6 oktober 2022 om 11:59
nl
De stikstofuitstoot moet 'gewoon' in 2030 gehalveerd zijn. Dat stelt stikstofbemiddelaar Johan Remkes in zijn rapport over de stikstofcrisis. Ook moeten er volgens hem binnen een jaar 500 tot 600 veehouderijen bij kwetsbare natuurgebieden worden uitgekocht, mogelijk gedwongen.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Remkes presenteerde zijn rapport woensdagmiddag. Daarbij werd duidelijk dat volgens hem de deadline van 2030 voorlopig in stand gehouden wordt. "Omdat een snel begin noodzakelijk is voor de natuur, vind ik het verstandig om vast te houden aan die doelstelling." Wel wil Remkes dat er tussen 2025 en 2028 wordt bekeken of het terugdringen van de stikstofuitstoot overal op schema ligt.

Minder piekbelasters
Daarnaast ging Remkes in op de zogeheten piekbelasters. Dat zijn veehouderijen met een hoge uitstoot in de buurt van kwetsbare Natura 2000-gebieden. Binnen een jaar moeten zeker 500 van die piekbelasters verdwijnen. "Dat kan door te verplaatsen, over te gaan op een andere manier van werken óf door te stoppen."

Dat laatste blijft een heikel punt. "In de kern willen we dat veehouders stoppen op vrijwillige basis en voor een ruimhartige regeling. Maar om naar de doelstelling toe te werken, is een deadline voor die keuze noodzakelijk." Maken boeren hun beslissing niet op tijd, dan moet de overheid volgens Remkes de mogelijkheid hebben om hen gedwongen uit te kopen.

'Jarenlange toekomst voor boeren'
Aan het begin van zijn presentatie gaf Remkes aan geschrokken te zijn van de 'wanhoop in de ogen' van veel boeren. "Ze voelen dat ze als verliezer in het verdomhoekje worden gezet. Alsof het allemaal hun schuld is."

En hoewel er volgens hem de komende jaren het een en ander zal veranderen, probeerde hij ook wat zorgen weg te nemen. "Er is in ons land een jarenlange toekomst voor de agrarische sector. Oók voor jonge boeren. Zij hebben een belangrijke rol in de landelijke voedselvoorziening en de export. Alleen de omvang zal af moeten nemen."

LEES OOK:

Dit is wat je moet weten om de stikstofcrisis te begrijpen

Tovert Johan Remkes oplossing voor stikstofprobleem uit zijn hoge hoed?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!